Waarom verlies ik mijn haar? De meest voorkomende oorzaken van haaruitval!

Vandaag duik ik in een cruciaal onderwerp dat velen in hun leven zullen tegenkomen: haarverlies, ook wel bekend als alopecia. Haarverlies heeft een aanzienlijke impact op het zelfvertrouwen van zowel mannen als vrouwen. Daarom is het essentieel om actie te ondernemen bij de eerste tekenen van haarverlies om de oorzaak te identificeren en een passende behandeling te starten. Helaas experimenteren velen eerst met verschillende vrij verkrijgbare remedies en shampoos, waardoor ze het zoeken naar medische hulp uitstellen tot latere stadia.

In deze blogpost zal ik de meest voorkomende oorzaken van haarverlies verkennen en elk aspect belichten. Vervolgens zal ik in een opvolgende post ingaan op mogelijke behandelingen. Voor consultaties en behandelingen gespecialiseerd in haarverlies, kun je terecht in mijn kliniek, Doctor Contour Clinic, gevestigd in Antwerpen, België.

VIDEO:

Hoofdcategorieën van alopecia

  1. Niet-verlittekenende alopecia: Hierbij blijven de haarfollikels intact en is de schade niet permanent, wat betekent dat het haar potentieel kan hergroeien. Onder deze categorie vallen aandoeningen zoals telogen effluvium, androgenetische alopecia (ook wel bekend als vrouwelijke en mannelijke patroonkaalheid) en alopecia areata.
  2. Verlittekenende alopecia: Bij deze vorm wordt de haarfollikel vernietigd en vervangen door littekenweefsel, waardoor het haar niet meer zal teruggroeien. Voorbeelden hiervan zijn discoid lupus erythematosus.
  3. Haarschachtafwijkingen: Hierbij wordt haarverlies niet zozeer gekenmerkt door het uitvallen van haar, maar door afwijkingen in de structuur van de haarschacht waardoor het haar gemakkelijker breekt.

Tekenen van Haarverlies

De twee meest voorkomende tekenen van haarverlies zijn haaruitval en haarverdunning.

  • Haaruitval valt vaak op tijdens het douchen, waarbij het lijkt alsof het haar overal uitvalt.
  • Haarverdunning wordt na verloop van tijd zichtbaar door een grotere zichtbaarheid van de hoofdhuid. De meeste mensen merken haarverdunning pas op als ze ongeveer 50% van hun haar hebben verloren.

Er zijn verschillende oorzaken van haarverlies, zoals genetica, medicatie, omgevingsfactoren, tekorten aan mineralen of vitamines, stress, en meer. Het is belangrijk om te onthouden dat haarverlies abnormaal wordt wanneer de uitval en verdunning sterk afwijken van wat voor jou normaal is.

Meestvoorkomende oorzaken van haarverlies

1. Androgenetische Alopecia

Androgenetische alopecia, ook bekend als mannelijke of vrouwelijke patroonkaalheid, is een veelvoorkomende vorm van haarverlies veroorzaakt door genetische en hormonale factoren.
Deze vorm van haarverlies manifesteert zich vaak anders bij mannen en vrouwen. Bij mannen resulteert het vaak in een terugwijkende haarlijn en dunner wordend haar op de kruin, terwijl vrouwen een bredere scheiding op de hoofdhuid en algemeen dunner wordend haar ervaren.
Het is een misvatting dat deze vorm van alopecia alleen voorkomt bij mannen vanaf 40 jaar en bij vrouwen vanaf de menopauze; het kan op elke leeftijd voorkomen, zelfs in de twintiger of dertiger jaren.
Bovendien moet bij vrouwen altijd polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) worden uitgesloten als mogelijke oorzaak, vooral als haarverlies gepaard gaat met onregelmatige menstruatie, overmatige haargroei op gezicht, rug en buik, acne en andere symptomen.

2. Telogeen Effluvium

Telogeen effluvium, ook bekend als stress-geïnduceerd haarverlies, treedt op wanneer een abnormaal aantal haarfollikels overstapt van de groeifase naar de rustfase van de haargroeicyclus als reactie op extreme stressoren. Dit resulteert in verhoogde haaruitval en kan veroorzaakt worden door gewichtsveranderingen, recente operaties, ziekte of andere stressvolle gebeurtenissen.
Telogeen effluvium kan ook optreden na zwangerschap, wat bij veel vrouwen resulteert in aanzienlijk haarverlies en dunner wordend haar enkele maanden na de bevalling.

3. Alopecia Areata

Alopecia areata wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem haarfollikels aanvalt, resulterend in plotseling haarverlies in kleine ronde plekken op de hoofdhuid of elders op het lichaam. Hoewel de exacte oorzaak niet volledig begrepen is, spelen genetica en stress mogelijk een rol. Behandeling, zoals corticosteroïdinjecties in de hoofdhuid, kan helpen bij sommige mensen om haargroei te bevorderen, maar het herstel van haargroei is niet gegarandeerd.

4. Medische Aandoeningen

Verschillende medische aandoeningen kunnen haarverlies veroorzaken. Het is belangrijk om deze aandoeningen uit te sluiten bij mensen met haarverlies om de juiste behandeling te kunnen bieden:

  • Hypothyreoïdie: Een trage schildklier kan leiden tot haarverlies door verstoring van de hormonale balans in het lichaam. Dit kan resulteren in dunner wordend haar en haaruitval over het hele hoofd.
  • Lupus: Lupus is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem gezond weefsel aanvalt, waaronder haarfollikels. Dit kan leiden tot haarverlies in plekken op de hoofdhuid, bekend als alopecia areata.
  • IJzertekort: Een tekort aan ijzer in het lichaam kan leiden tot bloedarmoede en haarverlies. Dit komt vaak voor bij jonge vrouwen met hevige menstruaties, omdat ze meer ijzer verliezen dan ze kunnen aanvullen, wat resulteert in dunner wordend haar en haaruitval.
  • Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS): Bij vrouwen met PCOS kunnen hormonale onevenwichtigheden leiden tot overmatige productie van mannelijke hormonen, wat haarverlies kan veroorzaken, vooral op de kruin van het hoofd.
  • Huidaandoeningen: Sommige huidaandoeningen, zoals seborroïsche dermatitis en psoriasis, kunnen ook haarverlies veroorzaken als gevolg van ontsteking en irritatie van de hoofdhuid.

5. Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken als bijwerking. Overleg met een arts is essentieel als je vermoedt dat een medicijn haarverlies veroorzaakt.

Mogelijke medicatie die haarverlies kan veroorzaken zijn:

  • Chemotherapie: Invloed op snel delende cellen, inclusief haarzakjes, wat resulteert in haarverlies.
  • Anticonceptiepillen: Sommige varianten kunnen hormonale veranderingen veroorzaken die haarverlies als bijwerking hebben.
  • Antidepressiva: Bepaalde antidepressiva kunnen tijdelijk haarverlies veroorzaken tijdens het gebruik.
  • Bloedverdunners: Medicijnen zoals warfarine en heparine kunnen haarverlies veroorzaken als bijwerking.
  • Medicijnen voor hartproblemen en hoge bloeddruk: Bètablokkers en ACE-remmers zijn enkele voorbeelden die haarverlies kunnen veroorzaken.
  • Anticonvulsiva: Medicijnen gebruikt voor epilepsie, zoals fenytoïne, kunnen haarverlies veroorzaken.
  • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s): Pijnstillers zoals ibuprofen en aspirine kunnen bij langdurig gebruik haarverlies veroorzaken.

6. Tractie Alopecia

Tractie alopecia ontstaat door herhaalde spanning op de haarfollikels, veroorzaakt door strakke kapsels zoals strakke paardenstaarten, vlechten of extensions. Deze constante spanning kan leiden tot haarbreuk en zelfs permanent haarverlies in de getroffen gebieden. Om verdere schade te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te variëren met je kapsels en te zorgen dat je haar niet voortdurend onder spanning staat.

7. Trichotillomanie

Trichotillomanie is een impulsbeheersingsstoornis waarbij iemand een onweerstaanbare drang heeft om zijn of haar eigen haren uit te trekken. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door stress, angst of andere emotionele problemen en fungeert als een manier om met negatieve of oncomfortabele gevoelens om te gaan.

Bij mensen met trichotillomanie zien we vaak haren die zich in verschillende stadia van hergroei bevinden, omdat de haren op verschillende tijdstippen worden uitgetrokken. Dit resulteert in een ongelijkmatig patroon van haarlengtes op de getroffen gebieden. Het is belangrijk dat mensen die lijden aan trichotillomanie professionele hulp zoeken, zoals cognitieve gedragstherapie, om de onderliggende oorzaken aan te pakken en te leren omgaan met de drang om haren uit te trekken.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat deze blogpost alleen voor informatieve doeleinden is en geen vervanging biedt voor medisch advies. Bij haarverlies is het essentieel om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
Als je meer wilt weten over haarverlies en mogelijke behandelingen, kun je een afspraak maken in onze kliniek, Doctor Contour Clinic, in Antwerpen, België. Er is ook de mogelijkheid voor het doen van de Trichotest, wat een DNA-analyse is om de gepaste behandeling te vinden voor jouw haarverlies zodat je niet nog extra tijd verliest. Zoals eerder vermeld in deze blogpost, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen indien er haarverlies optreedt.
Op deze manier kunnen we samen jouw haarverlies behandelen en daarmee bijkomend haarverlies stoppen en eventueel terug nieuwe haartjes laten groeien voor een mooie haardos.

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.