Rode Vlaggen bij het Kiezen van een Behandelaar of Kliniek voor Injectables

Wanneer het gaat om behandelingen in het gezicht, is het cruciaal om hoge verwachtingen te hebben van zowel de behandelaar als de kliniek. Het is immers je gezicht waar we het over hebben!

Vandaag de dag zijn er tal van behandelaars die medische esthetische behandelingen aanbieden, wat het moeilijk kan maken om de juiste keuze te maken. Hoewel we allemaal de schrijnende verhalen kennen van mensen die ernstige complicaties hebben opgelopen door behandelingen in twijfelachtige praktijken, zijn er nog tal van andere potentiële risico’s om rekening mee te houden. In deze blogpost deel ik enkele belangrijke aandachtspunten om je te helpen bij het kiezen van een geschikte behandelaar en kliniek voor je esthetische behandelingen, zoals injectables.

Deze blog post richt zich voornamelijk op injecties en niet-chirurgische behandelingen. Indien je op zoek bent naar esthetische chirurgie zoals bijvoorbeeld een borstvergroting of een buikwandcorrectie, dan kan je deze blogpost en video bekijken waarin ik uitleg geef over hoe je de beste plastisch chirurg uitkiest voor jouw operatie.
Een operatie is nog invasiever en ingrijpender dan injecties in het gezicht, en het is belangrijk om hierbij de juiste keuze te maken.

1. Overvullen of nooit “nee” zeggen:

Een behandelaar die nooit “nee” zegt, is een directe rode vlag. Fillers blijven vaak langer in het lichaam dan voorheen werd gedacht, en het is niet altijd nodig om deze elke paar maanden bij te werken. Als een behandelaar blijft vullen zonder een pauze in te lassen, kan dit leiden tot een onnatuurlijk, opgeblazen gezicht. Het is belangrijk om een behandelaar te kiezen die niet bang is om “nee” te zeggen, omdat ze de expertise hebben om te bepalen welke behandelingen het beste bij jou passen en je een natuurlijk uiterlijk geven.

‘Pillowfaces’ of overgevulde gezichten geven een sterk onnatuurlijke uitstraling. Kies een behandelaar die eerlijk is en stopt met fillers wanneer dit nodig is.

2. Korte afspraakduur

Als je afspraak kort lijkt of gehaast aanvoelt, is dat vaak een teken dat er iets niet klopt. Esthetische behandelingen vereisen tijd, en je zou je verzorgd moeten voelen vanaf het moment dat je binnenkomt tot aan de afronding van de afspraak. Overvolle agenda’s en het gehaast afwerken van afspraken kunnen leiden tot fouten, slechte resultaten en ontevreden patiënten. Voor elke afspraak zou er voldoende tijd moeten worden ingeruimd om:

  • Je medische voorgeschiedenis te bespreken
  • Informed consent te geven en eventuele vragen te beantwoorden
  • Een uitleg te geven over de behandeling en wat je kunt verwachten
  • De behandeling zelf uit te voeren (indien van toepassing)
  • Instructies voor nazorg te bespreken
  • Je naar de balie te begeleiden voor de afrekening en het inplannen van een vervolgafspraak

3. De behandelaar is geen arts

Dit is een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien. In België is het wettelijk verboden voor iemand zonder artsendiploma om injecties in het gezicht uit te voeren. Er is een misvatting dat er geen risico’s zijn wanneer niet-medisch geschoolde personen zoals schoonheidsspecialisten injecties uitvoeren. Dit is absoluut niet waar!

Elke injectie in het gezicht brengt bepaalde medische risico’s met zich mee. Het is daarom essentieel dat deze worden uitgevoerd door een arts met een grondige kennis van de anatomie en die complicaties tot een minimum kan beperken. Bovendien heeft elke arts die injecties uitvoert, doorgaans een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor het geval er iets misgaat. Personen zonder medische opleiding zijn meestal niet verzekerd, wat een extra risico vormt.

4. Constant pushen van ingrepen of “verkoopachtige” houding

Als je het gevoel hebt dat je onder druk wordt gezet om behandelingen te ondergaan, kan dit een waarschuwingssignaal zijn. Artsen zouden altijd jouw belangen voorop moeten stellen en behandelingen en producten moeten aanbevelen die passen bij jouw specifieke behoeften.

5. Onvermogen om basis medische vragen te beantwoorden of uitleg te geven over noodgevallen

Als een behandelaar moeite heeft om basisvragen over een ingreep te beantwoorden, is dat een groot waarschuwingssignaal. Als ze zich beledigd voelen door vragen die je hebt op basis van wat je hebt gelezen of gehoord, is dit eveneens een probleem. Behandelaren met de juiste opleiding, licenties en training zouden zelfverzekerd moeten zijn in hun kennis en bereid moeten zijn om al je vragen te beantwoorden, ongeacht waar deze vandaan komen.

6. Gebrek aan communicatie en opvolging

Goede communicatie is de sleutel tot een succesvolle en vertrouwde relatie, en dat geldt ook voor de relatie met je behandelaar. Belangrijke vormen van communicatie en opvolging zijn onder andere:

  • Herinneringsberichten voor je afspraak
  • Gemakkelijke bereikbaarheid van de kliniek tijdens openingstijden (en een noodnummer voor buiten kantooruren)
  • Je comfortabel voelen om informatie te delen, vragen te stellen en eventuele zorgen te uiten
  • Een vrijwillige follow-up afspraak na twee weken voor alle behandelingen
  • Toegang tot het plannen van vervolgafspraken (online, via sms of telefonisch)

7. Zeer lage prijzen

Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Kwalitatieve esthetische behandelingen zijn niet goedkoop, om verschillende redenen zoals het gebruik van authentieke producten, de kosten voor apparatuur en het deskundige tijd van de behandelaar. Als een behandeling opvallend goedkoop wordt aangeboden, is dit vaak een teken dat er bezuinigd wordt op kwaliteit, of dat er illegale praktijken plaatsvinden.

8. Niet naleven van basis hygiëneprotocollen

Het niet naleven van basis hygiëneprotocollen door een behandelaar kan ernstige gevolgen hebben. Enkele voorbeelden van slechte hygiënepraktijken zijn:

  • Niet wassen of desinfecteren van de handen voor aanvang van de procedure
  • Het niet dragen van handschoenen of deze niet vervangen na contact met onhygiënische oppervlakken
  • Het niet reinigen van de huid van de cliënt voor de behandeling
  • Het aanraken van de naald tijdens het injecteren of deze reinigen met gaas
  • Het niet desinfecteren van de behandelstoel of -tafel tussen cliënten door

Hoewel sommige van deze voorbeelden misschien klein lijken, zijn het belangrijke maatregelen om infecties en andere complicaties te voorkomen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste behandelaar en kliniek voor esthetische behandelingen is een beslissing die zorgvuldige overweging en aandacht voor detail vereist. Je gezicht is kostbaar, en je wilt ervoor zorgen dat je in de beste handen bent. Door aandacht te besteden aan de bovenstaande rode vlaggen kun je de risico’s minimaliseren en de kans vergroten dat je een veilige, professionele en bevredigende ervaring hebt.

Onthoud dat esthetische behandelingen medische procedures zijn, en dat je altijd het recht hebt om vragen te stellen en volledig geïnformeerd te zijn over elke stap van het proces. Vertrouw op je intuïtie en wees niet bang om elders te zoeken als iets niet goed aanvoelt. Jouw veiligheid en tevredenheid zijn het allerbelangrijkst.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.