Hoe kan je slagen op het toelatingsexamen geneeskunde? (Tips en ervaring van een geneeskunde student!)

Ik ga vandaag wat meer vertellen over het toelatingsexamen geneeskunde.
Ik ga eerst even wat uitleg geven over het toelatingsexamen (zie ook meer info over het toelatingsexamen geneeskunde op de officiële site: https://toelatingsexamenartstandarts.be/

VIDEO:

Op het toelatingsexamen slagen en gerangschikt worden is een vereiste om aan de studie geneeskunde in Vlaanderen te beginnen.
Hiervoor moet je minstens 22/40 behalen op het examen en slagen voor de 2 delen: Kennis en inzicht in de wetenschappen en generieke competenties.
Hiernaast moet je helaas ook gerangschikt worden om de toelating te krijgen tot de opleiding.
Het examen bestaat uit 2 onderdelen: eerste deel is kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW) en het tweede deel is generieke competenties.

In het eerste deel krijg je allemaal vragen over de leerstof fysica, chemie, wiskunde en biologie die je gehad hebt in het middelbaar.
Dit staat op 40 punten en je moet hiervoor minimum 20 punten halen.

Het tweede deel bestaat uit 2 delen: eerst en vooral heb je het CLEAR gedeelte (wat staat voor conflichantering, luistervaardigheid, empathie, aandacht, reflectie en respect).
Je krijgt 15 casussen en hierbij moet je dan telkens de gepaste houding of reactie geven.
Dit om de verschillend aspecten zoals dus die empathie, aandacht etc te testen bij jou.

Het tweede deel is VAARDIG en dit staat voor Verbinden, Analyseren, ReDeneren, InteGreren.
Je krijgt een tekst en je krijgt hierover vragen. Een beetje begrijpend lezen eigenlijk.
Daarna gaat de tekst weg en moet je hierover nog eens vragen beantwoorden.
Dit om je geheugencapaciteit te testen want het toetst alles wat je nog weet over de tekst zonder dat je de tekst mag gebruiken!

Ik vond persoonlijk het eerste deel dus kennis en inzicht in de wetenschappen het moeilijkste!

Wat ook belangrijk is om te vermelden: het examen kost 52 euro en het duurt een hele dag.

Hier heb ik een aantal vragen samengebundeld die ik beantwoord uit eigen ervaring.
Ik hoop dat dit jullie eventueel helpt om te slagen voor het toelatingsexamen en ervoor zorgt dat je beter voorbereid bent, alsook hoop ik dat jullie op deze manier wat meer info krijgen.

Was je er van de eerste keer door en hoeveel keer mag je het examen afleggen?

Ik was niet van de eerste keer geslaagd op het toelatingsexamen geneeskunde.
Je mag het toelatingsexamen onbeperkt aantal keren afleggen!

Er worden 2 momenten per jaar georganiseerd , dit in juli en augustus en je kan aan beide momenten deelnemen.
Als je niet geslaagd bent in augustus, moet je wachten tot in juli van volgend jaar om terug mee te doen.

Hoe heb jij je voorbereid aan het toelatingsexamen en heb je bepaalde tips?

Eigenlijk is het best wanneer je in het laatste jaar van het middelbaar zit om echt al te beginnen vanaf het begin van het 6de met voorbereiden.
Het is toch veel leerstof en als je in juli meedoet heb je echt maar een aantal dagen na je laatste examens om je voor te bereiden.
Ik heb dat persoonlijk niet gedaan, ik zat niet echt in een gemakkelijke periode in mijn leven.
Ik voelde mij niet goed op school en ik deed eigenlijk niet zoveel voor school opzich al.

In het 6de middelbaar heb ik me eigenlijk totaal niet goed voorbereid waardoor ik ook niet geslaagd was op het toelatingsexamen.
Indien je wil slagen van de eerste keer, begin dan echt op tijd!
De verschillende universiteiten en ook VUB organiseren normaal gezien cursussen in het weekend of in de paasvakantie om je optimaal voor te bereiden op het toelatingsexamen.
Daarnaast heb je ook nog privécursussen dat je kan volgen.



Hoe heb ik mij voorbereid?

Op de officiële website van het toelatingsexamen heb je een overzicht met alle leerstof dat je moet beheersen voor kennis en inzicht in de wetenschappen.

Ik heb gewoon mijn cursussen van het middelbaar erbij genomen en ik heb gezorgd dat ik elk puntje uit die lijst had gestudeerd.
Ik zorgde dat ik alles theoretisch eerst heel goed beheerste.
Ik gebruikte ook soms Google om iets meer te weten te komen over bepaalde onderwerpen als we dat niet uitgebreid genoeg hadden gezien en maakte daar dan zelf een samenvatting van.
De grootste tip die ik kan geven is het maken van ALLE OEFENINGEN van deze site: https://www.keu6.be/geneeskunde.html
Ik heb toen ik alle leerstof goed beheerste gewoon alle oefeningen gemaakt van vorige examens en gezorgd dat ik ze goed begreep.
Ik denk dat die site er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ik geslaagd ben geweest.



Welke richting in het middelbaar is de beste voorbereiding voor het toelatingsexamen?

Ik vind persoonlijk dat wetenschappen wiskunde de beste voorbereiding is, aangezien het toelatingsexamen toch echt wel focust op een goede beheersing van wiskunde, fysica, chemie en biologie en je in die richting alle leerstof ziet.
Ik had bv te weinig wiskunde in het middelbaar en ik moest echt wel wat extra leerstof opzoeken online.
Dit wil niet zeggen dat je niet kan slagen indien je geen richting hebt gedaan dat noch wiskunde of wetenschappen bevat!
Ik zeg altijd: waar een wil is, is een weg.
Het zal gewoon enorm veel discipline vereisen om alle leerstof op jezelf te studeren, aangezien je in bepaalde richtingen in het middelbaar veel te weinig wiskunde en wetenschappen ziet, waardoor je heel veel puntjes op het leerstofoverzicht van KIW niet zal gezien hebben.
Indien je echt geneeskunde wilt studeren en je hebt daarvoor in een ver van ideale richting gezeten in het middelbaar, zou ik zeggen: Ga er gewoon voor!
Ik ken echt wel een aantal mensen waarbij het gewoon gelukt is door hard te werken.

 

Heb je verder nog enkele tips? 

Het is een examen met giscorrectie dus dat betekent dat je +3 punten krijgt bij een correct antwoord, 0 als je de vraag open laat en -1 bij een fout antwoord.
Wat ik altijd doe bij multiple choice examens is dat als je sowieso 2 vragen kan schrappen, dat je dan statistisch gezien beter gokt.

Zorg ook dat je goed geslapen hebt voor het examen want het is toch een zware en lange dag.
Stress zeker niet als je niet goed kan inslapen, want ik had uiteindelijk maar 5 uur kunnen slapen door de stress maar als je vroeg in je bed kan kruipen en uitgerust bent, is dat toch al een goed begin.
Neem ook eten mee naar het examen want als ik het me goed herinner kan je daar niet echt iets kopen voor te drinken! (Geen idee of dit nu ook zo is aangezien het examen wegens Covid-19 iets anders verloopt)

Sommige mensen gaan ook op hotel in Brussel voor de nacht ervoor.
Dat kan zeker helpen indien je ver woont, dan vermijd je stress in de ochtend.
Het toelatingsexamen zal dit jaar wegens Covid-19 iets anders verlopen op locaties verspreid in Vlaanderen en Brussel, dus deze keer niet enkel op de Heizel.
Misschien zal daardoor een hotel boeken voor mensen die uit een verre regio komen niet meer zo relevant zijn indien de locaties allemaal dichtbij zijn.
Daar heb ik zelf iets te weinig info over, aangezien mijn toelatingsexamen lang voor de corona crisis was!

Vond je het toelatingsexamen frustrerend?

Jaaaa, heel frustrerend aangezien het toch echt maar een momentopname is van een dag, wat uiteindelijk toch je hele leven bepaalt.
Ik heb door mijn gebrek aan voorbereiding en door het niet serieus genoeg nemen van het toelatingsexamen in het eerste jaar geneeskunde op een Franstalige universiteit gedaan.
Veel mensen doen een jaar biomedische wetenschappen omdat dit een goede voorbereiding is voor het toelatingsexamen het jaar erop.
Je kan ook vrijstellingen krijgen voor de opleiding geneeskunde indien je uiteindelijk slaagt op het toelatingsexamen.
Ik vind het persoonlijk moeilijk om een jaar in een richting te zitten waar ik totaal geen motivatie voor heb of waar ik geen toekomstperspectief in zie, dus daarom heb ik daar zelf niet voor gekozen. 

Hoe was het om te moeten studeren tijdens vakantie?

Nu met de pandemie zal het iets minder moeilijk zijn om tijdens de vakantie te studeren, aangezien er veel minder leuke dingen te doen zijn. 😉
Ik vond het persoonlijk niet zo moeilijk om vakantie op te offeren in ruil voor toegelaten te worden in de studie die ik wou.
Een studie is bepalend voor de rest van je leven en je vakantie opofferen is maar een kleine periode vergeleken met de rest van je leven.
Hetgene wat ik dan wel weer moeilijk vond is het feit dat je studeert voor iets, waar je misschien gewoon niet voor geplaatst wordt. Je hebt weinig zekerheid, maar soms moet je in je leven risico’s nemen!

Visit Doctor Contour Clinic

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.