De Veiligheid van Zelfbruiners: Veroorzaken ze Vroegtijdige Veroudering?

Zelfbruiners zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een veiliger alternatief voor het bruinen in de zon of in zonnebanken. Hoewel ze een manier bieden om een zonovergoten gloed te krijgen zonder de huid bloot te stellen aan schadelijke UV-stralen, maken sommige mensen zich zorgen over hun veiligheid en het potentieel om vroegtijdige veroudering te veroorzaken. In deze blogpost onderzoeken we de wetenschap achter zelfbruiners, hun veiligheidsprofiel en of ze veroudering kunnen veroorzaken.

De geschiedenis van zelfbruiners

Zelfbruinende producten bestaan al tientallen jaren, met het eerste product geïntroduceerd in de jaren 50 door Coppertone. Het product heette “Quick Tan” en werd geadverteerd als een lotion die je “snel bruin” kon maken.

Een advertentie van ‘Quick Tan’ zelfbruiner van Coppertone uit 1967.

In de jaren 80 werden zelfbruinende producten breder verkrijgbaar en begonnen bedrijven zoals L’Oréal en Estée Lauder hun eigen versies van het product te introduceren. Deze vroege zelfbruiners produceerden vaak een oranje of streperig uiterlijk en hadden een onaangename geur, maar vooruitgang in technologie en formulering hebben geleid tot verbeterde producten die een natuurlijk uitziende bruine kleur creëren.

Vroege zelfbruiners veroorzaakten vaak een oranje uitstraling, wat een onnatuurlijke uitstraling gaf.

Vroege zelfbruiners veroorzaakten vaak een oranje uitstraling, wat een onnatuurlijke uitstraling gaf. Tegenwoordig zijn er veel soorten zelfbruinende producten verkrijgbaar, waaronder lotions, sprays, mousses en doekjes. Volgens een enquête uitgevoerd door Harris Poll namens de American Academy of Dermatology, gebruikt 36% van de vrouwen in de VS regelmatig zelfbruiner.

36% van de vrouwen gebruikt zelfbruiner regelmatig.

Hoe zelfbruiners werken en de vorming van bruine pigmenten

Zelfbruiner is een product dat je een nepbruine kleur geeft zonder je huid bloot te stellen aan UV-stralen. Het actieve ingrediënt in de meeste zelfbruiners is dihydroxyacetone (DHA). Wanneer je zelfbruiner op je huid aanbrengt, interageren de DHA-moleculen met de aminozuren in de dode huidcellen op het oppervlak van je huid, wat resulteert in de vorming van een bruin pigment genaamd melanoidines.

Dihydroxyacetone is het actieve ingrediënt in de meeste zelfbruiners.

Dihydroxyacetone (DHA) is het actieve ingrediënt in de meeste zelfbruiners. Deze reactie vindt plaats via een chemisch proces genaamd de Maillard-reactie, die een reeks verschillende pigmenten en verbindingen creëert, waaronder melanoidines, die de huid haar bruine kleur geven. De Maillard-reactie is ook verantwoordelijk voor het bruinen van voedsel tijdens het koken, zoals bij het roosteren van brood of het grillen van vlees.

De Maillard-reactie is een chemisch proces dat verantwoordelijk is voor de bruine kleur van de huid na het gebruik van zelfbruiners, en ook voor het bruinen van voedsel tijdens het koken.

Echte bruine kleur versus nepbruine kleur

Het verschil tussen een echte bruine kleur en een nepbruine kleur is hoe ze worden gecreëerd. Een echte bruine kleur ontstaat door blootstelling aan UV-stralen, die de productie van melanine in de huid stimuleren.

Melanine is een pigment dat de huid zijn kleur geeft en helpt deze te beschermen tegen verdere schade door de zon. In tegenstelling hiermee kleurt een nepbruine kleur gecreëerd door DHA alleen de dode huidcellen op het oppervlak van de huid en biedt geen bescherming tegen de zon.

De Veiligheid van Zelfbruiners

De veiligheid van zelfbruiners is voor veel mensen een zorgwekkend onderwerp. Sommigen vragen zich af of de werkzame stof, dihydroxyacetone (DHA), veilig is voor gebruik op de huid.

Het goede nieuws is dat talloze onderzoeken hebben aangetoond dat DHA veilig is wanneer het uitwendig op de huid wordt gebruikt in cosmetische producten. DHA wordt al tientallen jaren gebruikt in zelfbruiners en er zijn geen gevallen gemeld van ernstige bijwerkingen.

Bovendien is DHA niet bekend als kankerverwekkend, mutageen of giftig voor de mens. Sterker nog, DHA is door regelgevende instanties zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Commissie goedgekeurd als veilige cosmetische stof.

Het is echter belangrijk op te merken dat DHA bij sommige mensen een allergische reactie kan veroorzaken, wat kan leiden tot roodheid, jeuk en uitslag. Het wordt daarom aanbevolen om een patchtest te doen voordat zelfbruiningsproducten op het hele lichaam worden aangebracht. Als u tekenen van een allergische reactie ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik van het product en zoek zo nodig medische hulp.

Kunnen Zelfbruiners Vroegtijdige Veroudering Veroorzaken?

Er is geen duidelijk bewijs dat zelfbruiners vroegtijdige veroudering bij mensen veroorzaken. Hoewel sommige studies bezorgdheid hebben geuit over het potentieel van de Maillard-reactie, die het bruine pigment in zelfbruiners creëert, om vrije radicalen te genereren die huidbeschadiging kunnen veroorzaken, werden deze studies in vitro of in diermodellen uitgevoerd en zijn ze niet gerepliceerd in menselijke studies. Bovendien hebben studies aangetoond dat de werkzame stof in de meeste zelfbruiningsproducten, DHA, niet doordringt tot verder dan de buitenste laag van de huid, wat suggereert dat het geen significant risico vormt voor diepere lagen van de huid en geen vroegtijdige veroudering of huidschade zou veroorzaken.
Het is echter nog steeds belangrijk om naast het gebruik van zelfbruiners zonnebrandcrème te dragen om u te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, die de belangrijkste oorzaak zijn van vroegtijdige veroudering en huidschade.

Er is momenteel geen duidelijk bewijs dat zelfbruiningsproducten vroegtijdige veroudering of DNA-schade bij mensen veroorzaken.

Conclusie

In conclusie is er momenteel geen duidelijk bewijs dat zelfbruiners vroegtijdige veroudering of DNA-schade bij mensen veroorzaken. Hoewel sommige studies hebben gesuggereerd dat zelfbruiners de huid mogelijk kunnen beschermen tegen veroudering, is er meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen. Desalniettemin worden zelfbruiners over het algemeen als veilig beschouwd om te gebruiken in de kleine hoeveelheden die worden aangetroffen in cosmetische producten en zijn ze een veiliger alternatief voor blootstelling aan de zon of zonnebanken, die het risico op huidkanker aanzienlijk kunnen verhogen en de veroudering van de huid kunnen versnellen.

Vergeet niet om zelfbruiners altijd volgens de instructies te gebruiken, goed te exfoliëren voordat je ze gebruikt en nooit te vergeten zonnebrandcrème te gebruiken om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Met het juiste gebruik en de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen zelfbruiners je helpen om een gezonde, zonovergoten gloed te krijgen zonder je huid bloot te stellen aan de schadelijke effecten van UV-straling.

Dus ga gerust genieten van je zelfbruiner, maar onthoud altijd om goed voor je huid te zorgen en deze te beschermen tegen de zon!

Referenties

 • Johnson JA,Fusaro RM.Protection against long ultraviolet radiation: topical browning agents and a new outlook. Dermatologica 1987;175:53-7. Yourick JJ, Koenig ML, Yourick DL, et al. Fate of chemicals in skin after dermal application: does the in vitro skin reservoir affect the estimate of systemic absorption?
 • Toxicol Appl Pharmacol. 2004;195:309-320. Beutler E, Guinto E. The metabolism of dihydroxyacetone by intact erythrocytes. J Lab Clin Med. 1973;82:534-545. Ouellette M, Makkay AM, Papke RT.
 • Dihydroxyacetone metabolism in Haloferax volcanii. Front Microbiol. 2013;4:376. Akin FJ, Marlowe E. Non-carcinogenicity of dihydroxyacetone by skin painting. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 1984;5:349-351.
 • Petersen AB, Na R, Wulf HC. Sunless skin tanning with dihydroxyacetone delays broad-spectrum ultraviolet photocarcinogenesis in hairless mice. Mutat Res. 2003;542:129-138.
 • Kim SB, Hayase F, Kato H. Desmutagenic effect of alpha-dicarbonyl and alpha-hydroxycarbonyl compounds against mutagenic heterocyclic amines. Mutat Res. 1987;177:9-15.
 • Petersen AB, Wulf HC, Gniadecki R, et al. Dihydroxyacetone, the active browning ingredient in sunless tanning lotions, induces DNA damage, cell-cycle block and apoptosis in cultured HaCaT keratinocytes. Mutat Res. 2004;560:173-186.
 • Lloyd RV, Fong AJ, Sayre RM. In vivo formation of Maillard reaction free radicals in mouse skin. J Invest Dermatol. 2001;117:740-742.
 • Pham HN, DeMarini DM, Brockmann HE. Mutagenicity of skin tanning lotions. J Environ Pathol Toxicol. 1979;3:227-231.
 • Yamaguchi T. Mutagenicity of trioses and methyl glyoxan on Salmonella typhimurium. Agric Biol Chem. 1982;46:849-851.
 • Follett KA, Johnson JA, Fusaro RM. Protection of photosensitized rats against long ultraviolet radiation by topical application of compounds with structures similar to that of dihydroxyacetone. Dermatologica. 1987;175:58-63.
 • Haywood, R. M., & Wardman, P. (1989). The chemistry of melanoidins: some current research questions. Food Chemistry, 31(2), 83-97.
 • Faurschou A, Janjua NR, Wulf HC. Sun protection effect of dihydroxyacetone. Arch Dermatol. 2004;140:886-887.
 • Jung, K., Seifert, M., Herrling, T., Fuchs, J., & Zastrow, L. (2007). UV-generated free radicals (FR) in skin: their prevention by sunscreens and their induction by self-tanning agents. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 66(3), 727-731.
 • Dihydroxyacetone (DHA) as used in cosmetic products. (2008). CIR Compendium, 26(1), 1-89.
 • Armas LA, Fusaro RM, Sayre RM, et al. Do melanoidins induced by topical 9% dihydroxyacetone sunless tanning spray inhibit vitamin d production? A pilot study. Photochem Photobiol. 2009;85:1265-1266.
 • Mahmoud, B. H., & Hexsel, C. L. (2010). Aging and photoaging: a comprehensive review. Journal of Cosmetic Dermatology, 9(4), 260-270.
 • Nilsen LT, Hannevik M, Veierød MB, et al. Protection against ultraviolet A-induced oxidative damage in human skin by dihydroxyacetone. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2010;26(1):32-37.
 • Morren M, Dooms-Goossens A, Heidbuchel M, et al. Contact allergy to dihydroxyacetone. Contact Dermatitis. 1991;25:326-327.
 • Lindqvist PG, et al. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2012 Apr;28(2):58-62).
 • “Self-Tanners and Bronzers.” American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/self-tanners-bronzers
 • “Dihydroxyacetone.” Cosmetics Info. https://cosmeticsinfo.org/ingredient/dihydroxyacetone
 • “Self-tanners: Can they prevent premature aging?” Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/self-tanners-can-they-prevent-premature-aging
 • “The Maillard reaction in vivo.” The Journal of Investigative Dermatology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688146/
 • “Sunless Tanning Products.” U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products/sunless-tanning-products
 • “Consumer Survey on Cosmetic Products.” Harris Poll. https://www.harrisinteractive.com/insights/skin-care-in-america-2017
 • “The safety of dihydroxyacetone (DHA) for use in sunless tanning products.” U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/dihydroxyacetone-dha
 • Bovenschen HJ, Korver JE, van der Valk PG. Contact dermatitis to self-tanning products. Contact Dermatitis. 2009;60:290-291.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

1 gedachte over “De Veiligheid van Zelfbruiners: Veroorzaken ze Vroegtijdige Veroudering?”

 1. Pingback: Dit is onze top 10 zelfbruiners voor een prachtige sunkissed look

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.