Van Statussymbool tot Gezondheidsrisico: De Geschiedenis van Zonnebaden en de Risico’s van Overmatige Blootstelling aan de Zon

VIDEO: (Engels gesproken)

De geschiedenis van de zongebruinde huid: van statussymbool naar gezondheidsrisico

Eeuwenlang werd een lichte huid beschouwd als het ideaal in Westerse samenlevingen. Mensen gebruikten verschillende methoden om de zon te vermijden en een lichte teint te behouden, waaronder het dragen van hoeden, handschoenen en lange mouwen. Verlichtingscrèmes met giftige ingrediënten zoals lood waren ook populair.

In het Victoriaanse tijdperk gebruikten vrouwen parasols om hun gezicht te beschermen tegen de zon.

De trend veranderde echter in de jaren 1920 toen de Franse modeontwerper Coco Chanel per ongeluk verbrandde tijdens een vakantie aan de Franse Rivièra. Bij terugkomst in Parijs zorgde haar gebruinde huid voor een trend in de zongebruinde huid, die werd gezien als een teken van gezondheid, vrije tijd en rijkdom.

Coco Chanel heeft de trend gestart voor de zongebruinde huid sinds 1920.

Filmsterren zoals Brigitte Bardot en Ursula Andress hielpen ook bij het populair maken van de gebruinde look, die werd geassocieerd met schoonheid, glamour en seksuele aantrekkingskracht.

Ursula Andress in de eerste James Bond film ‘Dr. No’.

Deze trend resulteerde in de opkomst van zonnebanken en overmatig zonnebaden. Ondanks waarschuwingen van onderzoekers in de jaren 70 en 80 die zonblootstelling linkten aan vroegtijdige veroudering en huidkanker, bleven zonnebanken populair in de jaren 90 en 2000.

De risico’s van overmatige blootstelling aan de zon en zonnebanken

Overmatige blootstelling aan de zon en het gebruik van zonnebanken kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het grootste risico dat hiermee gepaard gaat, is een verhoogd risico op huidkanker, inclusief de meest dodelijke vorm, melanoom.

UV-straling van de zon en zonnebanken beschadigt het DNA in huidcellen, wat mutaties kan veroorzaken die kunnen leiden tot huidkanker. Na verloop van tijd kan deze schade zich opstapelen en vroegtijdige veroudering veroorzaken, inclusief rimpels, zonnevlekken en een verlies van huidelasticiteit.

Naast huidkanker en vroegtijdige veroudering kan overmatige blootstelling aan de zon ook oogschade veroorzaken, zoals staar, en het immuunsysteem verzwakken, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om infecties te bestrijden.

Zonnebanken zijn bijzonder gevaarlijk omdat ze intensere UV-straling afgeven dan de zon, en gebruikers worden blootgesteld aan de straling gedurende langere perioden. In feite verhogen mensen die voor hun 35ste levensjaar gebruikmaken van zonnebanken hun risico op melanoom met 59%.

Jezelf Beschermen tegen de Risico’s van Blootstelling aan de Zon en Zonnebanken

Om jezelf te beschermen tegen de risico’s van overmatige blootstelling aan de zon en zonnebanken, is het essentieel om veilige zonnebadgewoonten te ontwikkelen. Dit omvat:

  • Het aanbrengen van een breedspectrum zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger wanneer je naar buiten gaat, zelfs op bewolkte dagen.
  • Beschermende kleding dragen, zoals hoeden, shirts met lange mouwen en lange broeken.
  • Op zoek gaan naar schaduw tijdens de warmste delen van de dag, meestal tussen 10.00 uur en 16.00 uur.
  • Zonnebanken volledig vermijden en in plaats daarvan kiezen voor zelfbruinende producten.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je jezelf beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon en zonnebanken terwijl je toch een mooie, gezonde gloed krijgt.

Onthoud, als het gaat om zonnen, is minder meer.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.