Kan make-up een strontje in het oog (hordeolum) veroorzaken? Dit is wat je moet weten.

VIDEO: (Engels gesproken)

Een paar dagen geleden werd ik wakker met een pijnlijk roze oog. Het bleek dat het gebruik van een oud oogpotlood een ‘strontje in het oog’ (hordeolum) had veroorzaakt, omdat de make-up besmet was met bacteriën die zich naar mijn ooglid hadden verspreid. Dit is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen die vaak oogmake-up of zelfs wimperextensions gebruiken. Daarom besloot ik een blogpost en video te maken over dit onderwerp om anderen te helpen. Hoewel ik geen oogarts ben, een medisch specialist gespecialiseerd in oogaandoeningen, ben ik wel een arts die onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp om mijn eigen probleem op te lossen en nu anderen te helpen.

Zoals je ziet is er een kleine zwelling in mijn onderste ooglid (het strontje is meer in de binnenkant zichtbaar). Ik denk ook dat mijn wimpers geen goede bijdrage leveren, maar wat kan ik zeggen? Ik heb ze te graag! :/

Wat is een strontje in het oog (hordeolum)?

Dit is een foto die ik heb gevonden op het internet en dit is dus niet mijn oog.
Ik vond deze foto iets duidelijker dan mijn eigen foto.

Een strontje is een kleine, pijnlijke bult die op het ooglid verschijnt en meestal wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De bult kan met pus gevuld zijn en roodheid, zwelling en gevoeligheid in het aangetaste gebied veroorzaken.

De risico’s van het gebruik van make-up

Make-up is een geweldige manier om onze uitstraling te verbeteren en onszelf uit te drukken, maar het is belangrijk om de mogelijke risico’s in gedachten te houden. Een van de meest voorkomende risico’s van make-upgebruik is de ontwikkeling van strontjes of ooginfecties.

Hoe make-up strontjes in het oog en infecties kan veroorzaken

Make-up kan op verschillende manieren strontjes in het oog en ooginfecties veroorzaken. Een manier is door de overdracht van bacteriën van onze handen naar onze make-up en vervolgens naar onze ogen. Op dezelfde manier kunnen we, als we vuile make-upkwasten of -sponsjes gebruiken, bacteriën verspreiden op onze huid en ogen. Een andere manier waarop make-up styes en ooginfecties kan veroorzaken, is door het gebruik van verlopen producten.

Preventietips om het risico op strontjes in het oog en ooginfecties te verminderen

Om strontjes in het oog en ooginfecties door make-up te voorkomen, kunnen we verschillende dingen doen. Ten eerste, was altijd je handen voordat je make-up aanbrengt. Ten tweede, zorg ervoor dat je make-upborstels en -sponzen schoon zijn door ze regelmatig met water en zeep te wassen. Ten derde, vermijd het delen van make-up met anderen, omdat dit het risico op infectie kan vergroten. Tot slot, controleer de vervaldatum van je make-up en vervang alle producten die over de datum zijn.

Behandeling van een strontje thuis

Als je een strontje in het oog ontwikkelt, wordt over het algemeen aanbevolen om eerst zelfbehandeling te proberen. Het aanbrengen van een warm kompres op het aangetaste gebied gedurende 10-15 minuten, meerdere keren per dag, kan helpen om pijn te verlichten, zwelling te verminderen en genezing te bevorderen. Je kunt ook het gebied voorzichtig schoonmaken met een milde, geurvrije zeep of babyshampoo. Als het strontje niet verbetert of als deze na een paar dagen van zelfbehandeling erger wordt, moet je medische hulp zoeken.

Wanneer een arts raadplegen?

Als een strontje in het oog niet verbetert of erger wordt na enkele dagen zelfbehandeling, moet je medische hulp zoeken. Je arts kan antibiotica of andere medicijnen voorschrijven om de infectie te helpen verwijderen. Bovendien kunnen ze aanvullende zelfzorgmaatregelen of procedures aanbevelen om het strontje in het oog te laten afvoeren als deze niet vanzelf verdwijnt.

Conclusie

Tot slot is make-up een geweldige manier om onze uitstraling te verbeteren, maar het is belangrijk om op de mogelijke risico’s te letten. Door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen en bewust te zijn van hoe we onze make-up gebruiken, kunnen we ons risico op het ontwikkelen van strontjes in het oog en infecties verminderen en genieten van alle voordelen van er op ons best uitzien. Onthoud altijd om je ooggezondheid prioriteit te geven en medische hulp te zoeken als je symptomen van een infectie opmerkt. Bovendien kan zelfbehandeling met warme kompressen en zachte reiniging een effectieve eerste stap zijn bij de behandeling van een strontje in het oog.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.