Body Dysmorphic Disorder: Begrijpen van de Aandoening, Behandeling en Waarom Cosmetische Ingrepen Geen Effectieve Oplossing Zijn.

VIDEO: (Engels gesproken)

Inleiding

In de Sports Illustrated Swimsuit-editie van 2023 heeft Megan Fox moedig haar persoonlijke strijd met Body Dysmorphic Disorder (BDD) onthuld, waarmee ze de aandacht vestigt op de vaak onbegrepen uitdagingen waar mensen mee te maken hebben die deze mentale aandoening bestrijden. Megan Fox, die eerder in 2008 werd uitgeroepen tot ‘s werelds meest sexy vrouw door de lezerspoll van FHM Online, deelde een aangrijpend inzicht in haar ervaring en zei: “Ik heb body dysmorphic disorder, ik zie mezelf nooit zoals andere mensen me zien. Er is nooit een moment in mijn leven geweest waarop ik van mijn lichaam hield, nooit.”

De cover van Sports Illustrated 2023 Swimsuit Issue met Megan Fox.

Deze openhartige bekentenis benadrukt de diepgaande impact van body dysmorphic disorder (BDD) en versterkt de cruciale waarheid dat het iedereen kan treffen, ongeacht hun waargenomen fysieke schoonheid. Het is van groot belang om de ernst van dit mentale gezondheidsprobleem te erkennen. In deze blogpost zullen we de diepten van body dysmorphic disorder (BDD) verkennen, de definitie ervan bespreken, hoe het te herkennen is, de onderliggende oorzaken, de beschikbare behandelingsopties en waarom cosmetische ingrepen geen effectieve genezing bieden.

Wat is Body Dysmorphic Disorder (BDD)?

Body Dysmorphic Disorder (BDD) is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een intense bezorgdheid over waargenomen onvolkomenheden in het uiterlijk. Mensen met BDD ervaren aanzienlijke emotionele stress en beperkingen in het functioneren als gevolg van deze zorgen, die vaak verder gaan dan normale uiterlijke zorgen. Het is essentieel om te begrijpen dat BDD geen oppervlakkig of ijdelheidsprobleem is, maar een complexe psychische stoornis die begrip en passende behandeling vereist.

Mensen met BDD vertonen vaak repetitieve gedragingen als een manier om met hun emotionele stress om te gaan en hun waargenomen onvolkomenheden aan te pakken. Deze gedragingen kunnen onder andere omvatten:

  1. Spiegelcontrole: Ze kunnen buitensporig veel tijd besteden aan het onderzoeken en kritisch bekijken van hun uiterlijk in spiegels of reflecterende oppervlakken, op zoek naar bewijs van de waargenomen onvolkomenheden.
  2. Huidplukken of overmatige verzorging: Sommige mensen kunnen dwangmatig gedrag vertonen, zoals aan de huid plukken, overmatig haar plukken of constant bepaalde delen van het lichaam verzorgen in een poging om vermeende imperfecties te verbeteren of te corrigeren.
  3. Camoufleren of verbergen: Individuen kunnen overdreven make-up aanbrengen, kleding of accessoires gebruiken om waargenomen onvolkomenheden te verbergen of af te leiden, of proberen specifieke kenmerken te camoufleren met behulp van kapsels, hoeden of andere middelen.
  4. Zoeken naar geruststelling: Ze kunnen vaak geruststelling zoeken bij anderen over hun uiterlijk, voortdurend vragen om bevestiging of bevestiging dat de waargenomen onvolkomenheden niet opvallen of niet zo significant zijn als ze geloven.
  5. Vergelijken en onderzoeken: Veel mensen met BDD vergelijken zich voortdurend met anderen, of ze besteden buitensporig veel tijd aan het onderzoeken van procedures, behandelingen of producten die hun waargenomen onvolkomenheden kunnen aanpakken of corrigeren.
  6. Vermijdingsgedrag: Sommige individuen kunnen sociale situaties, specifieke locaties of activiteiten vermijden die angst of zelfbewustzijn over hun waargenomen onvolkomenheden veroorzaken.

Deze repetitieve gedragingen dienen als copingmechanismen om de stress die gepaard gaat met de waargenomen onvolkomenheden te beheersen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze gedragingen geen blijvende opluchting bieden of de onderliggende psychologische uitdagingen oplossen.

De Potentiële Oorzaken van BDD:

BDD ontwikkelt zich doorgaans het meest tijdens de adolescentiejaren, en de ontwikkeling ervan kan worden toegeschreven aan verschillende factoren.
Pesten, misbruik tijdens de kinderjaren (emotioneel, fysiek of seksueel), genetica, maatschappelijke druk en omgevingsinvloeden dragen allemaal bij aan het ontstaan van BDD. Personen die gepest zijn of kindermishandeling hebben ervaren, zijn mogelijk vatbaarder voor het ontwikkelen van vervormde percepties van hun uiterlijk. Bovendien kunnen maatschappelijke druk, zoals onrealistische schoonheidsidealen die worden versterkt door media en sociale platforms, gevoelens van ontoereikendheid voeden en de preoccupatie met vermeende onvolkomenheden versterken. Daarnaast is er bewijs dat er een genetische component is, wat betekent dat als iemand in je familie te maken heeft gehad met body dysmorphia, de kans groter is dat anderen in de familie er ook mee te maken krijgen.

De wisselwerking van deze factoren benadrukt de complexe aard van BDD en onderstreept het belang van een holistische benadering om deze psychische aandoening te begrijpen en aan te pakken.

BDD kan worden veroorzaakt door meerdere factoren en wordt begrepen als een complexe aandoening. Een van de mogelijke bijdragende of verergerende factoren bij de ontwikkeling van BDD is de invloed van omgevingsfactoren, met name de voortdurende blootstelling aan onbereikbare schoonheidsidealen vanaf zeer jonge leeftijd. Deze video van Dove is een perfect voorbeeld hiervan.

Behandelingen voor BDD:

Effectieve behandeling voor body dysmorphic disorder omvat meestal een combinatie van psychotherapie en medicatie. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte therapeutische aanpak die individuen helpt om negatieve overtuigingen uit te dagen en gezondere coping-strategieën te ontwikkelen. CGT heeft als doel om denkpatronen te herstructureren, vermijdingsgedrag te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren. Daarnaast kan medicatie, met name selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), worden voorgeschreven om bijbehorende angst of depressie te verlichten.

Waarom Cosmetische Ingrepen Niet De Oplossing Zijn Voor Patiënten met Body Dysmorphic Disorder (BDD):

Wat hebben Megan Fox en Michael Jackson gemeen? Behalve dat ze bekende beroemdheden zijn, hebben ze beiden meerdere cosmetische ingrepen ondergaan in hun streven naar het “verbeteren” van hun uiterlijk.

Het is echter belangrijk om op te merken dat het ondergaan van talrijke operaties als een beroemdheid in Hollywood niet per se wijst op Body Dysmorphic Disorder (BDD). De entertainmentindustrie legt grote nadruk op uiterlijk, waar perfectie vaak als de norm wordt beschouwd. Hoewel de obsessie van Hollywood met uiterlijk kan leiden tot uitgebreide cosmetische ingrepen, is het essentieel om te begrijpen dat BDD een afzonderlijke psychologische aandoening is.

Patiënten met BDD zoeken vaak hun toevlucht tot plastische chirurgie en dermatologische behandelingen in de hoop hun “problemen op te lossen”. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 15% van de patiënten die plastische chirurgie ondergaan en 12% van de patiënten die dermatologiebehandelingen ondergaan, de diagnose BDD hebben gekregen. BDD komt tot 15 keer vaker voor bij mensen die plastische chirurgie zoeken.

Mensen met BDD voelen zich aangetrokken tot cosmetische ingrepen in de hoop hun waargenomen onvolkomenheden te corrigeren. Ze hebben echter vaak onrealistische verwachtingen en geloven dat deze procedures al hun problemen zullen oplossen, inclusief problemen op andere gebieden van hun leven. Helaas zijn cosmetische ingrepen niet bedoeld om de onderliggende psychologische problemen die verband houden met BDD aan te pakken. Onderzoek wijst consistent uit dat individuen met BDD vaak ontevreden zijn met de resultaten van cosmetische ingrepen. Ze blijven gefocust op hun waargenomen onvolkomenheden of ontwikkelen nieuwe obsessies over verschillende aspecten van hun uiterlijk. Vanwege deze factoren wordt BDD beschouwd als een duidelijke contra-indicatie voor cosmetische ingrepen.

Referenties

Crerand CE, Franklin ME, Sarwer DB. MOC-PS(SM) CME article: patient safety: body dysmorphic disorder and cosmetic surgery. Plast Reconstr Surg. 2008;122(4) suppl:1–15. 

Sarwer DB, Whitaker LA. Psychology of plastic and reconstructive surgery: a systematic clinical review. Plast Reconstr Surg. 2011;128(3):827–8. author reply 828-9.

Bouman T.K., Mulkens S., van der Lei B. Cosmetic professionals’ awareness of body dysmorphic disorder. Plast Reconstr Surg. 2017;139:336–342. 

Naraghi M., Atari M. Development and validation of the expectations of aesthetic rhinoplasty scale. Arch Plast Surg. 2016;43:365–370. 

Ribeiro, R.V.E. (2017). Prevalence of Body Dysmorphic Disorder in Plastic Surgery and Dermatology Patients: A Systematic Review with Meta-Analysis. Aesthetic Plastic Surgery, 41(4), 964-970. doi: 10.1007/s00266-017-0869-0.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

1 gedachte over “Body Dysmorphic Disorder: Begrijpen van de Aandoening, Behandeling en Waarom Cosmetische Ingrepen Geen Effectieve Oplossing Zijn.”

  1. Pingback: De Impact van Sociale Media op de Stijging van Body Dysmorphia – Dokter Contour

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.