De Impact van Sociale Media op de Stijging van Body Dysmorphia

VIDEO:

Ik heb een fout gemaakt op 3:55. Het moet zijn: ‘With the invention of the camera, everything changed, and the addition of art called those appearances reality.’

Een onderzoek uit 2020 heeft verontrustend nieuws naar voren gebracht over de toename van body dysmorphia, of body dysmorphic disorder (BDD), onder tieners. Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen het toenemend gebruik van beeldschermen en sociale media, en de stijging van BDD. In deze post duiken we dieper in dit probleem en onderzoeken we hoe deze moderne realiteiten bijdragen aan body dysmorphia. Als je niet bekend bent met dit onderwerp, raad ik je aan om mijn vorige video over BDD te bekijken. Daarin bespreek ik de symptomen, oorzaken, behandelingen en interessante verhalen van beroemdheden.

Het Begrijpen van Body Dysmorphia en de Link met Sociale Media

Body dysmorphia, of Body Dysmorphic Disorder (BDD), is een psychische stoornis waarbij mensen zich overdreven fixeren op denkbeeldige lichamelijke gebreken. Dit veroorzaakt veel stress en dwangmatig gedrag. Een recent onderzoek, getiteld ‘Rising Dysmorphia among Adolescents: A Cause for Concern’, benadrukt de groeiende aanwezigheid van deze stoornis bij zowel jongens als meisjes. Het onderzoek toont ook aan dat langdurig gebruik van sociale media, vooral platforms zoals Snapchat en Instagram, bijdraagt aan een negatief lichaamsbeeld en kan leiden tot andere problemen zoals eetstoornissen en depressie.

Sociale media: Een Broedplaats voor Body Dysmorphia

1) De illusie van bewerkings-apps en filters

Het veelvuldige gebruik van editing-apps en filters heeft onze kijk op de realiteit verstoord. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat veel mensen, vooral vrouwen onder de 30 jaar, hun selfies bewerken voordat ze deze delen. Het is nu gemakkelijk om perfectie binnen handbereik te hebben. Maar dit heeft ook geleid tot het ontstaan van fenomenen zoals ‘Snapchat-dysmorphia’ of ‘Selfie-dysmorphia’, waarbij mensen ontevreden zijn over hun uiterlijk in het echte leven in vergelijking met hun digitaal verbeterde versies. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze cosmetische ingrepen ondergaan om eruit te zien zoals ze eruitzien op de gefilterde foto’s, wat bijdraagt aan de verontrustende toename van body dysmorphia.

@josephinelivinn

social media is fake.?

? Praise God – Kanye West

2) Het ‘Beauty Algoritme’ van Tiktok

Op TikTok laat de ‘Voor Jou’-feed vooral aantrekkelijke gezichten zien vanwege het AI-algoritme. Dit algoritme gebruikt gezichtsherkenning om schoonheid te beoordelen op basis van algemene schoonheidsnormen. Hierdoor worden gebruikers constant blootgesteld aan een beperkt beeld van schoonheid, wat leidt tot vergelijking met zichzelf en mogelijk ontevredenheid over hun eigen uiterlijk.

3) De Valkuil van Voortdurende Vergelijking

De sociale vergelijkingstheorie van Festinger verklaart hoe mensen hun eigenwaarde beoordelen door zichzelf te vergelijken met anderen. Sociale media platforms hebben deze neiging tot vergelijken versterkt, doordat ze schijnbaar perfecte levens tonen. De constante blootstelling aan geïdealiseerde levensstijlen kan vaak leiden tot gevoelens van ontoereikendheid en ontevredenheid.

4) Schadelijke Challenges en Trends

@d3monslayer125

that’s it. that’s the video

? original sound –

Op sociale media platforms zoals TikTok zijn er veel challenges en trends die onrealistische schoonheidsnormen in stand houden. Van uitdagingen waarbij mensen worden vergeleken met beroemdheden op basis van lichaamsmaten tot trends die een specifieke lichaamsvorm promoten, deze populaire trends dragen bij aan het groeiende gevoel van ontevredenheid over het eigen lichaam.

@imcoolerthandrugs

yayy #foryoupage #bellahadid #almondmom #crazycat

? original sound – abbie

Besluit: Wees bewust van je sociale media gebruik

Het is erg belangrijk om bewust om te gaan met de inhoud die je ziet op sociale media, vooral als het gaat om lichaamsbeeld. Wees je ervan bewust dat veel afbeeldingen worden bewerkt met apps en filters om er perfect uit te zien.
Volg accounts die positiviteit uitstralen en je leven verrijken, in plaats van negatieve gevoelens op te roepen.
Onthoud dat het doel is om sociale media te gebruiken op een manier die goed voor je is, zonder jezelf te vergelijken met anderen of te streven naar onrealistische standaarden.

Referenties

  1. Suchert V, Hanewinkel R, Isensee B. Screen time, weight status and the self-concept of physical attractiveness in adolescents. J Adolesc. 2016;48:11–7.
  2. A new reality for beauty standards: How selfies and filters affect body image | EurekAlert! Science News. Available from: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-08/bmc-anr080118.php
  3. Quinn, P. C., Kelly, D. J., Lee, K., Pascalis, O., & Slater, A. M. (2008). Preference for attractive faces in human infants extends beyond conspecifics. Developmental Science, 11(1), 76-83. doi:10.1111/j.1467-7687.2007.00647
  4. Encode Justice. (2021, February 15). TikTok’s Beautiful Algorithm. Medium. https://medium.com/encode-justice/tiktoks-beautiful-algorithm-d1fdb6d6c4be
  5. Tiggemann, M., Anderberg, I., & Brown, Z. (2020). Uploading your best self: Selfie editing and body dissatisfaction. Flinders University.
  6. City University London. (2021, March 8). 90% of young women report using a filter or editing their photos before posting.
  7. Himanshu, Avneet, K., Ashishjot, K., & Singla, G. (2020). Rising dysmorphia among adolescents: A cause for concern. Journal of Family Medicine and Primary Care, 9(2), 567-570.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.