Hoe overleef je de stages in geneeskunde?

Ben je enthousiast om te beginnen met je klinische stages als student geneeskunde, maar weet je niet waar te beginnen? Als je weet wat de klinische stages voor je in petto hebben, hoef je ze niet meer te vrezen en kun je in plaats daarvan genieten van het leerproces. Ik herinner me nog hoe eng het in het begin voor mij was, dus ik begrijp hoe jij je voelt. Om je goed voor te bereiden op je stages, deel ik een paar tips die ik heb geleerd door vallen en opstaan.

VIDEO:

Gebruik de kortingscode ‘KIMDETOLLENAERE10’ in de shop van Compendium Geneeskunde om een korting te krijgen op alle boeken!
Het zal je erg helpen bij je stages en in je latere carrière als arts.

1. Een goede voorbereiding is alles!

Het is belangrijk om altijd goed voorbereid te zijn op de volgende dag van je stage. Dus hier is een tip: tijdens je chirurgie stage bijvoorbeeld, vergeet nooit om te kijken naar de geplande operaties voor de volgende dag zodat je ze kunt bestuderen en voorbereid kunt zijn. Er wordt van je verwacht dat je op de hoogte bent van de operatieplanning en alles weet over de patiënten, inclusief hun medische geschiedenis. In andere medische specialismen werkt het op een vergelijkbare manier, je moet altijd kijken naar de planning van de volgende dag en proberen relevante onderwerpen te bestuderen.

Meestal studeren we verschillende vakken en leggen we examens af tijdens onze eerste jaren van de geneeskunde, maar aan het eind daarvan vergeten we veel dingen. Dus het studeren voor de specialisatie waarin je stage loopt, kan interessant zijn omdat het bepaalde onderwerpen verfrist die je als student geneeskunde hebt geleerd.

Studeren na een lange dag in het ziekenhuis klinkt niet verleidelijk, toch? Je bent moe, kunt nauwelijks je ogen openhouden en klaar om naar bed te gaan.

Een alternatief is om vroeger op te staan en voor de dag begint te studeren. Bijvoorbeeld, je kunt een uur eerder aanwezig zijn in het ziekenhuis en daar je voorbereiding doen.

Voorbereiden op je stage niet alleen verfrist je kennis, maar bereidt je ook voor op ‘pimping’.

Wat is pimping in de geneeskunde?

Eenvoudig gezegd is pimping een proces waarbij de meest ervaren medische persoon – meestal de behandelende arts – vragen stelt aan de student geneeskunde over relevante medische informatie. Het doel van deze ‘pimping’ in de geneeskunde is normaal gesproken leren. Deze vragen kunnen echter zeer stressvol zijn voor een student geneeskunde. Daarom zijn al je voorbereidingen en herhalingen handig.

Maak je echter niet teveel zorgen over de vragen die ze je stellen, want

Het is normaal om niet alles te weten. De artsen verwachten niet per se het juiste antwoord. Het belangrijkste voor hen is je denkproces. Ze testen gewoon om te zien hoe je tot een conclusie komt. Als je het antwoord niet weet, zoek het dan op zodat je het de volgende keer goed weet als ze je dezelfde vraag stellen.

Als medisch student denk je ook aan alle vakken die je moest bestuderen in de eerste jaren van de geneeskunde, waarvan je dacht dat je ze niet meer hoefde te bestuderen nadat je ze had gehaald. Soms word je echter gevraagd naar die ‘basics’.

Het is belangrijk om de basis van bijvoorbeeld fysiologie te kennen en dit is vooral belangrijk voor een stage zoals interne geneeskunde (ik denk in het bijzonder aan cardiologie).
Bij een stage chirurgie is het vooral cruciaal dat je de anatomische structuren van de operaties die de volgende dag gepland staan, kent, omdat hier vaak naar gevraagd wordt. Anatomie is een van die onderwerpen die je vaak vergeet gedurende je medische carrière, wat volkomen normaal is!

Maar je moet je kennis regelmatig opfrissen.
Natuurlijk hoef je niet je hele atlas anatomie door te bladeren, want dat kost te veel tijd. Zoals ik al zei, herhaal gewoon je anatomie voor een specifieke zaak/operatie de volgende dag.

2. Angst overwinnen en assertief zijn

Het kan soms erg intimiderend zijn als student geneeskunde om je plotseling in het ziekenhuis te bevinden na slechts een paar jaar boeken te hebben gelezen. Bovendien weet je maar weinig praktische dingen, wat soms overweldigend kan zijn.

Je moet onthouden dat het volkomen normaal is om niet veel praktische ervaring te hebben. Dus leg niet te veel druk op jezelf en verwacht niet te veel in het begin.

Een van de fouten die ik als student geneeskunde vaak maakte, was dat ik echt bang was om nieuwe dingen te proberen uit angst om te falen en er gewoon heel slecht in te zijn. En ik realiseerde me dat ik het helemaal verkeerd aanpakte. Om te leren, moet je de sprong wagen, op jezelf vertrouwen en de angst voor falen loslaten.

Je moet er gewoon rekening mee houden dat wanneer je iets voor de eerste keer doet, je meestal niet meteen heel goed bent. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de gemiddelde persoon kan niet vanaf het begin iets perfect doen. Zelfs ervaren medische professionals werden geen expert chirurgen op hun eerste dag of zelfs hun eerste week.

Hoe meer je iets oefent, hoe beter je erin wordt.
Wees daarom assertief als student geneeskunde en overwin je angst.

Probeer de stages te zien als een kans om zoveel mogelijk te leren voor jezelf. Denk niet altijd alleen aan je cijfers. Je bent er om te leren en uiteindelijk de beste arts te worden die je kunt zijn.

Bovendien zijn assistenten en stafleden bijna altijd extreem druk.
Ze hebben veel verantwoordelijkheden en moeten soms beslissingen nemen over levensbedreigende gevallen van hun patiënten.

Onthoud daarom dat jij, als student geneeskunde, niet echt hun prioriteit bent. Het kan een beetje hard klinken, maar dat is gewoon de waarheid. Als gevolg hiervan kunnen ze soms niet altijd genoeg uitleg geven omdat ze gewoon heel druk zijn met andere taken.

Vraag dus actief dingen om zelf te leren. Wees proactief, neem zoveel mogelijk initiatief en naar mijn ervaring reageren de assistenten positief op dat gedrag. Een groot deel van je leervorderingen tijdens de stages hangt af van jezelf.

3. AMBOSS

Ik gebruikte AMBOSS niet in het begin van mijn stages en dat is echt jammer, want AMBOSS is heel nuttig tijdens je stages.

AMBOSS is een medisch leerplatform voor studenten geneeskunde en artsen. Bijvoorbeeld, als je iets wilt weten over een bepaalde ziekte, dan kun je het opzoeken op AMBOSS en krijg je een volledige samenvatting van alles wat je moet weten over die specifieke ziekte.

Natuurlijk kun je ook andere bronnen raadplegen zoals Uptodate, maar ik denk dat AMBOSS over het algemeen veel directer is en heel gebruiksvriendelijk.

Voor een bepaalde pathologie zie je bijvoorbeeld een overzicht van welke aanvullende tests je moet aanvragen, behandeling, differentiële diagnose enzovoort.

Ik vond AMBOSS een waardevolle informatiebron tijdens mijn stages en shiften op spoed, vooral omdat je daar te maken krijgt met verschillende pathologieën.

4) Kies je stages verstandig

Als je aan het begin van je stagejaar al weet dat je geïnteresseerd bent in bepaalde specialisaties, dan is het cruciaal om stages vroeg in deze afdelingen te plannen.

Het moment om een medische specialiteit te kiezen waarin je wilt specialiseren, zal veel sneller komen dan je denkt, vooral als je wilt specialiseren in een zeer competitief vakgebied waar maar weinig plaatsen zijn. In dergelijke gevallen wordt er vaak van kandidaten verwacht dat ze een extra inspanning leveren in die specifieke specialisatie.

Hoe eerder je weet wat je na je studie geneeskunde wilt doen, hoe vroeger in je studie je je aan die medische specialiteit kunt committeren. Bovendien zal het je kansen maximaliseren om te specialiseren in je keuze van medisch vakgebied. Ook als je bijvoorbeeld dermatologie wilt doen, kan het interessant zijn om stages in anatomo-pathologie en plastische chirurgie te doen, omdat die specialisaties echt met elkaar verweven zijn. Daarom zul je in je verdere opleiding zeker in contact komen met deze afdelingen en is het goed om deze extra informatie te leren.

Maar wanneer je in minder competitieve medische specialisaties wilt binnenraken, kan het iets anders zijn. Het is echter nog steeds belangrijk om je stages verstandig te kiezen, zodat je je tijd kunt gebruiken om te leren over medische specialisaties die relevant zijn voor je verdere opleiding. Ik denk hier bijvoorbeeld aan het willen worden van een huisarts. Hier zul je altijd een plek voor vinden.

5. Wees professioneel

Professioneel gedrag is essentieel als je zoveel mogelijk wilt leren tijdens je klinische stages.
Zorg er dus voor dat je altijd op tijd komt of zelfs vroeger komt. Het voordeel van vroeger komen is dat je tijd hebt om je goed voor te bereiden op een vermoeiende maar interessante dag.

Te laat komen ziet er slecht uit en als er iets gebeurt waardoor je te laat komt, zorg er dan voor dat je het meldt aan een assistent of supervisor.
Kleed je daarnaast goed, wees inclusief en heb een professionele houding waarbij je enthousiast bent om het meeste uit je stages te halen.

Conclusie

Ja, je leert alles over een welbepaalde specialisatie uit medische boeken. Maar, tenzij je het oefent, zul je die informatie niet lang kunnen onthouden. Dus als het tijd is om je klinische stages te beginnen, ga dan goed voorbereid. Je zou deze geweldige kans om het meeste te leren uit de praktische toepassing van je medische kennis niet willen missen.

In feite leer je elke dag iets nieuws, wat het nog spannender kan maken. Volg dus de tips die ik met je heb gedeeld, zodat je de meest  leerzame ervaring tijdens je klinische stages hebt.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.