Hoe efficiënt studeren in opleiding geneeskunde (of andere opleidingen) – 10 studietips!

VIDEO (Engels gesproken):

Ik ben recent afgestudeerd van de studie geneeskunde, een prestatie waar ik ontzettend trots op ben. Nog meer omdat het nastreven van mijn droom om arts te worden me niet heeft doen afzien van andere pleziertjes in het leven. Ik had plezier, zorgde voor mezelf en socialiseerde wanneer ik daar zin in had, zonder dat het ten koste ging van mijn cijfers.

Dit vereiste enige discipline. Vanaf dag één was ik me ervan bewust om slimmer te werken in plaats van harder. Vandaag heb ik een lijst samengesteld van 10 studietips voor iedereen die geneeskunde succesvol wil afronden en tegelijkertijd het ‘boekenworm’-stereotype wil trotseren.

1. Spaced repetition

Sinds onze kindertijd zijn we gewend om lessen steeds opnieuw te herhalen om ze in ons geheugen te verankeren. De laatste tijd hebben wetenschappelijk bewezen technieken ons geleerd om dit efficiënter te doen. Een dergelijke techniek, genaamd spaced repetition, staat bovenaan de populariteitslijst.

Deze techniek houdt in dat je informatie in steeds oplopende intervallen herhaalt om meer ervan in de hersenen op te slaan. Bijvoorbeeld, een stuk informatie na een uur herhalen, daarna na 4 uur, dan na 8 uur, enzovoort. Als je alles in één langdurige studiesessie stopt, zul je het meeste niet onthouden. Dus, in stukjes studeren en de tijd tussen herhalingen vergroten is nuttiger. Dit is iets dat mij heeft geholpen om meer te doen in minder tijd.

2. Geen gadgets

We zijn allemaal weleens afgeleid door een melding op onze telefoon en verliezen dan interesse in het boek voor ons. Als je je telefoon of computer zelfs voor het studeren gebruikt, verlies je snel het overzicht van tijd en beland je in andere online activiteiten. Je wordt altijd verleid om je e-mail of social media te bekijken of een website te bezoeken van een advertentie die op het scherm verschijnt.

Dit verspilt kostbare studietijd en maakt je geheugen minder effectief. Het scrollen door onnodige informatie en nieuwsberichten verward en overweldigt je hersenen. Daarom is mijn advies om te vertrouwen op boeken in plaats van online bronnen.

3. Samen studeren

Als je behoefte hebt aan gezelschap of een ontspannen omgeving tijdens je studie, kun je dat regelen met je vrienden. Plan studie sessies in voor onderwerpen die bijzonder uitdagend lijken, zodat jij en je vrienden elkaar kunnen helpen. Geneeskunde zal dankzij deze gezamenlijke studie sessies veel memorabeler lijken achteraf.

Bovendien bieden bibliotheken hemelse rust en verbeteren ze de kwaliteit van je studietijd. Dus als je kunt studeren in een bibliotheek met je medestudenten, kun je profiteren van onbeperkte bronnen en de juiste studie-atmosfeer.

4. Pomodoro-techniek

De belangrijkste les die ik heb geleerd tijdens mijn studie geneeskunde is om me te concentreren op de kwaliteit en niet de kwantiteit van de studie-uren. Een uur besteed aan effectief studeren is veel effectiever dan tien uur waarin je jezelf vermoeit en stresseert.

Een techniek die perfect aansluit bij het bovengenoemde principe is de Pomodoro-techniek. In de jaren 80 geïnitieerd door Cirillo, is dit de beste manier om luiheid en uitstelgedrag te vermijden. Je geeft je onverdeelde aandacht aan een bepaalde taak gedurende 25 minuten (de zogenaamde Pomodoro) en neemt na elke sessie korte pauzes. Na vier van deze pomodoro’s kun je een langere pauze nemen en iets ontspannends doen (ongeveer 20 tot 30 minuten) voordat je terugkeert naar de studie.

Ik moet zeggen dat deze methode mijn leven tijdens mijn studie geneeskunde aanzienlijk heeft vergemakkelijkt. Bekijk de onderstaande video’s waarin je met mij kunt studeren met de Pomodoro-techniek.

5. Creëer een goede leeromgeving

Als je studeerplek rommelig en ongeorganiseerd is, heb je niet eens de neiging om in de buurt te komen, laat staan ??er uren te studeren. Zelfs als je maar een uur per keer studeert, komt dat neer op verschillende sessies (en daarom VEEL uren) voor alle jaren in geneeskunde gecombineerd.

Besteed dus speciale aandacht aan de studieplek. Zorg ervoor dat je de juiste verlichting hebt, geschikte schrijfwaren en een schone, georganiseerde ruimte die je motiveert om te studeren.

 

6. Goede nachtrust

Als toekomstige dokter moet je beginnen met praktiseren wat je zult prediken. Zodra je het belang van een goed uitgeruste geest en lichaam realiseert, zul je je patiënten adviseren om elke nacht voldoende slaap te krijgen. En om geneeskunde comfortabel en gezond af te ronden, moet je deze adviezen eerst zelf opvolgen.

Ondanks alle druk die je voelt, moet je goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid zorgen. Jezelf beroven van kostbare slaapuren zal je niet meer laten leren of beter presteren. Het zal de hersenfunctie en het vermogen om te memoriseren juist verminderen.

7. Feynman-techniek

Heb je ooit gehoord dat lesgeven je helpt om onderwerpen beter te begrijpen dan alleen maar te leren? Dat klopt, het vereenvoudigen van een complex onderwerp voor een student zal je dwingen om er vanuit verschillende perspectieven over na te denken die je misschien niet eerder had overwogen.

Dit is de belangrijkste premisse voor de Feynman-techniek. Er zijn vier stappen in deze methode:

  1. Studeren
  2. Lesgeven
  3. Vereenvoudigen
  4. Herorganiseren

Je studeert en wordt een autoriteit in het onderwerp en probeert het dan uit te leggen alsof je het aan een kind zou uitleggen. Bekijk het proces opnieuw en maak het eenvoudiger en beknopter. Tot slot herorganiseer je de informatie eenvoudiger. Deze techniek kan je beste vriend zijn, vooral als je een talent hebt voor lesgeven.

8. Actief herinneren

Bij het bestuderen van elk onderwerp, creëer vragen om jezelf later te kunnen testen. Het is een soort van je eigen accountability partner worden.

Je zou zelfs creatief kunnen worden en kleurrijke kaarten of een whiteboard voor deze vragen kunnen gebruiken. Later terugkomen om deze vragen te beantwoorden zou je helpen gebieden te identificeren die meer aandacht nodig hebben, en helpt je ook snel te herzien.

9. Samenvattingen

Met zoveel informatie is het gemakkelijk om de details uit het oog te verliezen. Daarom moet je eerst de basis van elk hoofdstuk begrijpen voordat je de details gaat onthouden. Zodra je de essentie te pakken hebt, is het gemakkelijker om de rest van de informatie te begrijpen.

Voor examens is het beter om van tevoren samenvattingen te maken. Tijdens of vlak voor de examenperiode zal dit je overweldigen. Deze samenvattingen zullen ook dienen als herinnering voor de kleinere details binnen een hoofdstuk.

10. Mnemonics

Mijn laatste tip is misschien wel het meest aantrekkelijk voor de millennials en Gen Z. We zijn tenslotte gewend om termen als ROFL en BTW te gebruiken in onze dagelijkse gesprekken.

Ik raad ten zeerste aan om mnemonics te gebruiken voor je studie. Je kunt je eigen mnemonics maken of wat tijd besteden aan het zoeken naar mnemonics die al bestaan om studenten geneeskunde te helpen.

Je kan verschillende mnemonics online vinden die je zullen helpen in de verschillende onderwerpen in je studie geneeskunde.

Goed gepland is half gedaan

Hier is een extra tip voor iemand die net begint: voordat je in het grote boekenzwembad van geneeskunde springt, stel een goed plan op. Stel tijdsgebonden doelen en werk slimmer in plaats van harder. Ik hoop dat al deze technieken die ik heb gedeeld je zullen helpen in het proces. Blijf op de hoogte voor meer interessante informatie en ervaringen.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.