Alles Wat Je Moet Weten Over Onzichtbare Beugels: Een Complete Gids

Wat zijn onzichtbare beugels?

Onzichtbare beugels zijn revolutionaire orthodontische hulpmiddelen die je tanden kunnen rechttrekken zonder de opvallende metalen slotjes en draden van traditionele beugels. Gemaakt van transparante, medische kwaliteit kunststoffen, deze aligners zijn zo ontworpen dat ze nauw aansluiten op je tanden en zijn vrijwel onzichtbaar. Terwijl Invisalign het meest bekende merk is, zijn er tal van andere opties, zoals Orthoclear, die ook uitstekende resultaten leveren.

VIDEO (Mijn ervaring met onzichtbare beugels):

Hoe werken ze?

Het proces begint met een op maat gemaakt behandelplan, wat resulteert in een serie verwijderbare aligners. Deze worden elke 2-3 weken vervangen om je tanden geleidelijk te verschuiven naar hun ideale positie. Je kunt meer over mijn persoonlijke behandelingservaring lezen hier of in de video bovenaan.

Voordelen vs Traditionele Beugels

 • Esthetisch Aantrekkelijk: Een van de meest voor de hand liggende voordelen is het uiterlijk. Voor volwassenen in het bijzonder, die zich zelfbewust kunnen voelen met metalen beugels, zijn onzichtbare beugels een welkom alternatief.
 • Comfortabeler: Deze beugels zijn meestal veel comfortabeler, dankzij het ontbreken van metalen onderdelen die je mond kunnen irriteren.
 • Verwijderbaar: Je kunt de beugels uitnemen om te eten, drinken en je mondhygiëne bij te houden, wat een aanzienlijk voordeel is.
 • Minder Orthodontist Bezoeken: Het behandelplan is van tevoren uitgestippeld, wat het aantal noodzakelijke afspraken vermindert.
 • Voedselvrijheid: Geen zorgen meer over vastzittend voedsel of beschadigde beugels. Gewoon verwijderen en genieten!
 • Mondgezondheid: Eenvoudiger poetsen en flossen betekent een lager risico op tandbederf en verkleuring.
 • Actieve Levensstijl: Ideaal voor de sportliefhebbers onder ons. Je kunt ze uitnemen tijdens elke fysieke activiteit.

Nadelen

Hoewel onzichtbare beugels veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Beperkte Correctiemogelijkheden: Onzichtbare beugels zijn meestal niet geschikt voor het corrigeren van ernstige orthodontische problemen zoals ernstige overbeet of complexe tandrotaties.
 • Hogere Kosten: Deze vorm van behandeling kan aanzienlijk duurder zijn dan traditionele beugels, wat een belangrijke overweging kan zijn als je op een budget bent.
 • Vereiste Discipline: Voor een effectieve behandeling moet je de beugels ongeveer 20-22 uur per dag dragen. Als je ze niet consequent draagt, zal de behandeling niet zo effectief zijn.
 • Onderhoud vereist: Je moet de beugels verwijderen als je eet of drinkt (behalve water), en je tanden moeten schoon zijn voordat je ze weer in doet. Dit kan lastig zijn als je vaak buiten de deur bent.
 • Regelmatige Bezoeken aan de Orthodontist: Je moet nog steeds je orthodontist regelmatig bezoeken om de behandeling en voortgang te controleren, hoewel deze bezoeken minder frequent zijn dan bij metalen beugels.
 • Risico op Verlies of Beschadiging: Omdat ze uitneembaar zijn, is er een risico dat je ze kunt verliezen of beschadigen.
 • Initieel Ongemak: Het kan zijn dat je wat ongemak ervaart, vooral als je een nieuwe set aligners krijgt. Dit is meestal tijdelijk.
 • Mogelijke Spraakproblemen: Sommige mensen ervaren aanvankelijk een lichte spraakstoornis, alhoewel dit meestal snel verbetert.

Zijn ze echt onzichtbaar?

Hoewel de term “onzichtbare beugels” suggereert dat ze volledig onzichtbaar zijn, is dat niet helemaal het geval. Deze beugels zijn gemaakt van een transparant plastic materiaal, waardoor ze veel minder zichtbaar zijn dan traditionele metalen beugels. Van een afstand of in foto’s is het onwaarschijnlijk dat iemand zal opmerken dat je ze draagt. Echter, van dichtbij kunnen mensen mogelijk zien dat er iets op je tanden zit. Dit wordt vaak beschreven als een “glanzende” of “glazige” look over je tanden. Voor de meeste mensen is dit echter veel minder opvallend dan metalen beugels.

Er kan ook een kleine aanpassingsperiode zijn waarin je spraak licht beïnvloed wordt, bijvoorbeeld met een lichte lis. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt naarmate je aan de beugels went.

Voor wie zijn onzichtbare beugels geen geschikte optie?

 • Complexe Orthodontische Problemen
  Onzichtbare beugels zijn over het algemeen geschikt voor milde tot matige tandverstellingen, zoals lichte overbeten, onderbeten en gaten tussen tanden. Echter, voor complexere orthodontische problemen zoals ernstige overbeten of onderbeten, meervoudige kruisbeten, en ingrijpende rotaties of verplaatsingen van tanden zijn ze meestal niet de beste optie.
 • Jonge Kinderen en Tieners
  Omdat onzichtbare beugels uitneembaar zijn, vereisen ze een zekere mate van discipline en verantwoordelijkheid. Voor jonge kinderen en sommige tieners die deze discipline nog niet hebben ontwikkeld, zijn traditionele beugels vaak een betere keuze.
 • Kauwproblemen
  In gevallen waar de tanden en de kaak ernstig zijn misaligned en het kauwen bemoeilijken, zijn traditionele beugels vaak effectiever om deze problemen op te lossen.
 • Kostenfactor
  Onzichtbare beugels zijn doorgaans duurder dan traditionele beugels. Mensen die budgetbeperkingen hebben, kunnen traditionele beugels als een meer kosteneffectieve optie beschouwen.
 • Mondgezondheid
  Voor mensen die kampen met tandvleesaandoeningen, onbehandeld tandbederf, of andere ernstige mondgezondheidsproblemen, is het cruciaal om deze eerst aan te pakken voordat ze een orthodontische behandeling starten. Onbehandelde mondgezondheidsproblemen kunnen het succes van de orthodontische behandeling, ongeacht het type beugel, belemmeren.

Conclusie

Onzichtbare beugels zijn een aantrekkelijke en comfortabele optie voor mensen met mildere gebitsproblemen. Ze zijn echter niet geschikt voor iedereen, met name vanwege de hogere kosten, beperkingen bij complexe gebitsproblemen, en het niveau van discipline dat nodig is om ze te dragen. Overleg altijd met een specialist om te bepalen welke soort beugel het beste bij jouw situatie past.

DISCLAIMER:
Deze blogpost over onzichtbare beugels is bedoeld voor informatieve doeleinden en moet niet worden beschouwd als professioneel tandheelkundig advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde tandarts of orthodontist voor advies en behandelingen die specifiek op uw behoeften zijn afgestemd.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.