Wat Zijn de Ideale Lippen? DEEL 1: De Evolutie van Liptrends Door de Decennia Heen

Inleiding

Lippen zijn al sinds mensenheugenis een essentieel kenmerk van schoonheid en expressie. Lang voordat lipfillers hun weg vonden naar de esthetische geneeskunde, gebruikten vrouwen make-up (zoals lipliner en lipstick) om hun lippen vorm te geven of ze optisch groter te laten lijken. Deze traditie heeft de basis gelegd voor de veelheid aan lippentrends die we door de decennia heen hebben gezien. Deze blogpost is bijzonder relevant voor diegenen die overwegen om lipfillers te nemen of die reeds hebben gekozen voor deze behandeling. Mijn doel is om een belangrijk onderwerp aan te kaarten: de vraag of we de ‘one size fits all’-benadering moeten omarmen en de trends van het moment massaal moeten volgen, of dat er een andere weg is die we kunnen inslaan.

De Jaren ’20: De ‘Clara Bow Lip’

In de jaren 20 bijvoorbeeld was de Hollywood actrice Clara Bow de IT girl en ook gekend omwille van de Clara Bow lip. Deze lippen waren typerend voor de roaring twenties en de vroege filmindustrie met de stille zwart-wit films.
De Clara Bow lip benadrukte de vorm van de lippen eerder dan volume van de lippen, vooral de cupidoboog, die vaak overdreven en puntiger werd gemaakt dan de natuurlijke lipvorm.
De mondhoeken werden soms naar beneden getekend, wat een dromerige of ‘pouty’ uitdrukking gaf. Deze lippenstijl symboliseerde sensualiteit en een ondeugende charme, passend bij de flapper meisjes van die tijd. Het was ook effectief voor expressie in de stille zwart-wit films.

De Jaren ’50: Zachtere Overgangen en Volle Lippen

Tegen de jaren ’50 verschoven de lippentrends naar vollere lippen met een natuurlijkere overgang, weg van de sterke cupidoboog, naar een zachtere, meer natuurlijke vorm. Beroemdheden zoals Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor omarmden deze trend door over hun natuurlijke lipcontouren te tekenen voor een vollere look. Deze techniek verzachtte de cupidoboog en creëerde een voluptueuze uitstraling die synoniem stond voor glamour in dit decennium.

De Jaren ’60 en ’70: Focus op de Ogen

Twiggy ’60

In de jaren ’60 en ’70 verschoof de focus van de mond naar de ogen. Iconen zoals Farrah Fawcett en Twiggy lieten zien dat minder nadruk op de lippen niet betekende dat de algehele look minder impact had. Integendeel, de sterke oogmake-up, inclusief zware eyeliner, opvallende oogschaduw en lange, dramatische wimpers, werd een kenmerkende stijl van deze tijd. De lippen namen een meer natuurlijke rol aan, vaak benadrukt met subtiele, zachte lipkleuren die niet bedoeld waren om te concurreren met de opvallende oogmake-up.

Farrah Fawcet ’70
De focus was op de ogen met dramatische donkere make-up en weinig focus op de lippen met natuurlijke lipstick.

De Jaren ’80: De Terugkeer van Vollere Lippen en de Opkomst van Collageenfillers

De jaren ’80 markeerden een opvallende terugkeer naar de voorkeur voor vollere lippen, een trend die deels werd aangedreven door de opkomst van collageenfillers. Deze periode omarmde een opvallende en glamoureuze esthetiek, met sterren zoals Dolly Parton die de weg leidden naar een uitgesproken look die de vrouwelijkheid en zelfverzekerdheid van die tijd weerspiegelde. Collageenfillers werden populair als een manier om de natuurlijke volheid van de lippen te versterken, waardoor vrouwen over de hele wereld de mogelijkheid kregen om de gewenste lipvorm en -volume te bereiken.

Dolly Parton met volle lippen in de jaren ’80.

De Jaren 2000: De ‘Big Lip Trend’

Angelina Jolie gekend om haar natuurlijke volle lippen, werd in 2006 tot ”s Werelds meest mooie vrouw’ benoemd en volle lippen werden één van de meest begeerde kenmerken voor schoonheid.

In de jaren 2000 werd de vraag naar lipfillers aanzienlijk gestimuleerd door Angelina Jolie’s natuurlijke, volle lippen en kreeg een verdere boost toen Kylie Jenner haar gebruik van lipfillers bevestigde. Deze periode markeerde ook de opkomst van hyaluronzuur fillers, gewaardeerd om hun veiligheid en natuurlijke resultaten, wat bijdroeg aan de populariteit van lipvergroting.

Kylie Jenner, één van de grootste influencers van de jaren 2010, gaf in 2015 toe dat ze haar lippen vergroot door middel van lipfillers. Hierna kwam er een 1000x (!!!) grotere vraag voor lip fillers in de wereld.

Moderne Trends: Russian Lips en de 1:1 Ratio

Recentelijk heeft de ‘Russian Lips’ techniek aandacht gekregen, met een focus op platte lippen met verticale verhoging en een uitgesproken cupidoboog. Tegelijkertijd zien we een toename in de voorkeur voor een 1:1 ratio tussen de boven- en onderlip door invloeden van onder andere sociale media.

Russian Lips

Conclusie

Deze historische reis door lippentrends roept een belangrijke vraag op: moeten we trends volgen of onze unieke kenmerken vieren? In het volgende deel van deze serie, ‘Wat de wetenschap zegt over de ideale lippen’, zullen we deze vraag verder onderzoeken door te kijken naar wat wetenschappelijk onderzoek zegt over de kenmerken van esthetisch aantrekkelijke lippen.

Het is essentieel te begrijpen dat schoonheid divers en uniek is. In een tijdperk waar trends snel komen en gaan, vooral in het tijdperk van sociale media, kan de druk om aan een bepaald schoonheidsideaal te voldoen overweldigend zijn. Echter, het nastreven van een ‘one size fits all’-benadering, waarbij iedereen dezelfde lippen van het moment nastreeft, is niet alleen onrealistisch, maar ook niet bevorderlijk voor het vieren van onze individuele schoonheid.

Als esthetisch arts is mijn advies aan iedereen die overweegt hun lippen te verfraaien, om een professional te zoeken (zoals bij Doctor Contour Clinic) die erkent hoe essentieel het is om behandelingen aan te passen aan uw unieke gezichtskenmerken, gezichtsvorm, en etniciteit. Het doel moet niet zijn om simpelweg een trend na te streven, maar om de natuurlijke schoonheid te versterken op een manier die harmonieus aansluit bij wie u bent. De ‘ideale’ lippen zijn die lippen die het beste bij ú passen, niet die welke op dit moment toevallig in de mode zijn.

Deze blogserie is ontworpen voor iedereen die geïnteresseerd is in de diepere aspecten van schoonheid en wetenschap achter de ideale lippen, of u nu lipfillers overweegt, al heeft, of gewoon meer wilt weten over dit fascinerende onderwerp. Blijf afgestemd voor deel 2 van ‘Het Ontdekken van de Ideale Lippen’, waar we dieper ingaan op wat de wetenschap te zeggen heeft over esthetisch aantrekkelijke lippen.

Overweegt u om uw lippen te vergroten met behulp van fillers, dan bent u bij Doctor Contour Clinic aan het juiste adres. Wij geloven niet in een ‘one size fits all’-benadering, maar streven naar een persoonlijke aanpak waarbij we rekening houden met uw volledige gezicht en uitstraling om u de mooiste lippen te geven die bij u passen.

Boek nu uw consultatie of behandeling!

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.