Gezichtscontouring 101: Hoe je je gezichtsvorm kunt contouren met injectables en hoe gezichtsvormen verouderen

Inleiding: De Opkomst van Contouren met Make-Up

VIDEO:

Sinds het begin van de jaren 2010 heeft het contouren van het gezicht met make-up een indrukwekkende populariteit bereikt. Dankzij internet en sociale media zijn er talloze tutorials beschikbaar die ons leren hoe we bepaalde gelaatstrekken kunnen benadrukken of verbergen met make-up. Deze techniek draait om het creëren van schaduw en licht op het gezicht, waardoor een illusie van een meer gedefinieerde botstructuur ontstaat, vaak met het gebruik van donkere poeders, highlighters, en soms blush.

Het voordeel van fillers

Hoewel make-up geweldige resultaten kan opleveren, is het niet permanent en kan het dagelijks aanbrengen tijdrovend zijn.
Hier komt het gebruik van fillers om de hoek kijken.
Als cosmetisch arts gebruik ik injectables om gezichten te contouren, met als groot voordeel dat het resultaat maanden aanhoudt. Dit betekent dat u niet elke dag tijd hoeft te besteden aan het aanbrengen en verwijderen van make-up.

Gezichtsvormen en hun invloed

Elke gezichtsvorm heeft zijn eigen unieke kenmerken en beïnvloedt niet alleen waar u make-up aanbrengt, maar ook hoe u veroudert.
De verhouding tussen de lengte en breedte van het gezicht, de zogenaamde ‘facial index’, speelt een cruciale rol in het bepalen van het type gezichtsvorm. Het ideale vrouwelijke gezicht is bijvoorbeeld gemiddeld 1.3 keer langer dan het breed is.
Maar naast deze lengte-breedteverhouding zijn ook de proporties van de verschillende derden van het gezicht belangrijk.
Deze worden beoordeeld door de breedte van het voorhoofd, de breedte van de jukbeenderen en de breedte van de kaaklijn.
Dit helpt bij het verder classificeren van gezichtsvormen zoals ovaal, vierkant, lang, rond, hartvormig of diamant, die allemaal gebaseerd zijn op deze metingen en verhoudingen.

Verschillende gezichtsvormen: hoe contouren met fillers en hoe de gezichtsvormen verouderen

1. Rond gezicht

Wat is een rond gezicht?

Het ronde gezicht staat bekend om zijn vloeiende lijnen en zachte kenmerken. Kenmerkend voor deze gezichtsvorm is dat de lengte en breedte van het gezicht vrijwel gelijk zijn, wat vaak resulteert in een jeugdige ‘baby face’ uitstraling. Mensen met ronde gezichten hebben meestal een overvloed aan zacht weefsel, wat bijdraagt aan minder gedefinieerde gezichtscontouren.
Voorbeelden van celebrities met een rond gezicht zijn Selena Gomez, Chrissy Teigen, Hayden Panettiere en Kirsten Dunst.

Contouren van een Rond Gezicht met Fillers

Bij het contouren van een rond gezicht met fillers richten we ons op het creëren van een meer ovaalvormige uitstraling. Een effectieve methode is het gebruik van kinfillers, die de kin verlengen en daardoor het gezicht langer laten lijken. Een andere benadering is het injecteren van fillers in de jukbeenderen om meer definitie te geven. Soms kan het gebruik van spierontspanners, zoals BTX, in de masseterspieren (kauwspieren) helpen om de kaaklijn subtiel te versmallen, wat bijdraagt aan een meer verfijnde gezichtsvorm.

Veroudering van het Ronde Gezicht

Bij veroudering hebben ronde gezichten de neiging om te verzakken vanwege het grote volume aan zacht weefsel. Dit kan resulteren in een meer vierkantige gezichtsvorm, met verzakking vooral naar de kaaklijn en de nek. Voor verjonging richten we ons op de laterale jukbeenderen en de kaaklijn, om de gezichtscontouren te herstellen en verzakking tegen te gaan. Het toevoegen van fillers in het middengezicht en de traangoot kan helpen om holtes onder de ogen op te vullen en het gezicht een frissere uitstraling te geven.

Belangrijke Opmerkingen

Het is cruciaal om niet te overdrijven met fillers, vooral in het middengebied van het gezicht, om een natuurlijke uitstraling te behouden. Te veel filler kan leiden tot een onnatuurlijk uiterlijk, zoals we soms zien bij bekendheden. Bij het behandelen van ronde gezichten is het essentieel om de juiste balans te vinden om de natuurlijke schoonheid te accentueren.

Chrissy Teigen, bekend om haar kenmerkende ronde gezicht, lijkt recentelijk een overmatig gebruik van fillers in het middengebied van haar gezicht te hebben gemaakt, wat resulteert in een wat onnatuurlijk uiterlijk. Dit benadrukt het belang van het zorgvuldig kiezen van een gekwalificeerde arts voor cosmetische behandelingen om een natuurlijke uitstraling te waarborgen.

2. Vierkant gezicht

Kenmerken van een Vierkant Gezicht

Het vierkante gezicht wordt gekenmerkt door sterke, uitgesproken lijnen, met name een kaaklijn en jukbeenderen die een rechte verticale lijn vormen. Dit type gezichtsvorm heeft een opvallende structuur, waarbij de breedte van het voorhoofd, de jukbeenderen en de kaaklijn ongeveer gelijk zijn. Verschillende beroemdheden hebben deze opvallende gezichtsvorm zoals onder andere Cameron Diaz, Zendaya, Margot Robbie en Olivia Wilde.

Contouren van een Vierkant Gezicht met Fillers

Bij het contouren van een vierkant gezicht streven we naar een zachtere, meer vrouwelijke vorm, vooral bij vrouwen. Dit doen we door het verminderen van de breedte van de kaaklijn en het toevoegen van volume aan de jukbeenderen. Deze aanpak helpt om de scherpe hoeken van het gezicht te verzachten en creëert een meer gebalanceerde uitstraling. Een belangrijk aspect van deze behandeling is het gebruik van fillers om de gewenste contouren en vormen te realiseren.

Bij mensen met een vierkant gezicht zijn vaak de masseterspieren, ofwel de kauwspieren, prominent aanwezig. Door het gebruik van spierontspanners, zoals BTX, kunnen we deze spieren verkleinen, wat bijdraagt aan het versmallen van de kaaklijn en het verfijnen van het gezichtsprofiel.

Margot Robbie enkele jaren geleden en nu: We zien dat Margot nu een veel smaller gezicht heeft met een smallere kaaklijn en minder vetkussentjes. Hoewel veroudering kan bijdragen aan het verlies van vetkussentjes, lijkt het hier dat er meer aan de hand is. Het is waarschijnlijk dat Margot Robbie Masseter BTX heeft laten toepassen om haar kaaklijn te versmallen, in combinatie met een buccal fat removal operatie.

Veroudering en het Vierkante Gezicht

Deze gezichtsvorm heeft een goede structuur aan de onderkant van het gezicht, waardoor we minder moeten herstellen met fillers daar. We gaan voor verjonging fillers eerder plaatsen in het middengezicht, voornamelijk de mediale en laterale delen van de wangen, aangezien deze gezichtsvorm vatbaar is voor verzakking. Soms kan het ook mooi zijn om de kin een beetje te verfijnen met fillers.

3. Hartvormig gezicht

Wat is een Hartvormig Gezicht?

Het hartvormige gezicht is breed bij de jukbeenderen en versmalt naar een smalle kin.
Dit type gezicht wordt vaak als ideaal beschouwd voor vrouwen, naast de ovale gezichtsvorm, vanwege zijn vrouwelijke contouren. De breedte aan de bovenkant van het gezicht en de smalle onderkant benadrukken een delicate en sierlijke uitstraling, wat contrasteert met de doorgaans bredere en grotere ondergezichten van mannen.
Voorbeelden van celebrities met een hartvormig gezicht zijn Reese Witherspoon, Scarlet Johansson, Lily Collins en Mary-Kate Olsen.

Contouren van een Hartvormig Gezicht met Fillers

Aangezien deze gezichtsvorm vaak als ideaal wordt beschouwd, zullen we bij een jong gezicht minder contouren aanbrengen. Het is echter altijd mogelijk om het onderste deel van het gezicht wat te versterken met fillers voor de kaaklijn, of, indien de kin erg puntig of prominent is, kunnen we fillers gebruiken om deze kin wat te verzachten.

Veroudering en het Hartvormige Gezicht

De kracht van het hartvormige gezicht bij het verouderingsproces ligt in de solide structuur van het middengezicht. Omdat het onderste deel van dit gezichtstype smal is, vertoont het over het algemeen minder neiging tot verzakking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een rond gezicht. Voor een verjongend effect is het raadzaam om de wangen te behandelen en, indien nodig, ook de kaaklijn.

4. Het Diamantvormige Gezicht

Wat is een Diamantvormig Gezicht?

Het diamantvormige gezicht lijkt sterk op het hartvormige gezicht, maar heeft een onderscheidend kenmerk: een smaller voorhoofd. Dit zorgt ervoor dat het wanggebied breder lijkt, wat bijdraagt aan de unieke diamantachtige contouren. Vanwege de smallere onderkant wordt het diamantvormige gezicht, naast de hartvormige en ovale gezichtsvorm, als meer ideaal beschouwd voor vrouwen.
Voorbeelden van celebrities met een diamantvormig gezicht zijn Halle Berry, Jennifer Lopez en Vanessa Hudgens.

Benadering voor Diamantvormige Gezichten

Net als bij het hartvormige gezicht hanteren we bij het diamantvormige gezicht een vergelijkbare behandelstrategie (zoals hierboven beschreven).
Vooral bij het diamantvormige gezicht is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de hoeveelheid fillers die in het laterale deel van de jukbeenderen worden aangebracht. Overmatig gebruik op deze plek kan leiden tot een overdreven, onnatuurlijke uitstraling en kan resulteren in een Maleficent-achtige look.
In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om de slapen of het preauriculaire gebied (het gebied voor de oren) te behandelen. Dit kan helpen om het gezicht een zachtere, meer gebalanceerde uitstraling te geven, vooral als deze gebieden wat ingevallen lijken.

4. Ovaal Gezicht

Wat is een Ovaal Gezicht?

Het ovale gezicht wordt algemeen erkend als een van de meest esthetisch aantrekkelijke gezichtsvormen vanwege zijn uitgebalanceerde proporties en symmetrie. Kenmerkend voor deze vorm is dat het evenredig is verdeeld over het bovenste, middelste en onderste deel van het gezicht, wat resulteert in een harmonieus en gebalanceerd uiterlijk.
Voorbeelden van celebrities met een ovaal gezicht zijn Jessica Alba, Emma Roberts, Bella Hadid en Cindy Crawford.

Veroudering van het Ovaal Gezicht en Verjongen met Fillers

Naarmate men ouder wordt, kan het ovale gezicht vierkanter worden doordat de huid en het vet in het middengezicht zakken en zich ophopen in het onderste deel van het gezicht. Dit kan leiden tot verzakking en verlies van de gezichtscontouren.

Om het gezicht te verjongen, moeten we extra volume toevoegen met fillers in de midden- en laterale delen van de wangen, en in het gebied rond de oren (de pre-auriculaire gebieden) en bij de slapen, om verzakking te voorkomen. Ook kunnen we de kaaklijn en kin behandelen om meer definitie te geven.

5. Lang gezicht

Wat is een Lang Gezicht?

Een lang gezicht, gekenmerkt door een grotere lengte in verhouding tot de breedte, valt op door zijn langwerpige vorm. De ‘facial index’, een maatstaf voor deze verhouding, toont aan dat bij een lang gezicht de lengte significant groter is dan de breedte.
Voorbeelden van celebrities met een lang gezicht zijn Sarah Jessica Parker, Liv Tyler, Gisele Bündchen en Celine Dion.

Benadering voor Lange Gezichten

Patiënten met deze gezichtsvorm kunnen baat hebben bij extra volume aan het laterale deel van het gezicht om een meer gebalanceerde uitstraling te krijgen. Hierdoor lijkt het gezicht minder scherp en hoekig, en meer op een ovale gezichtsvorm. We kunnen bijvoorbeeld volume toevoegen aan de slapen en het preauriculaire gebied (het gebied voor de oren).

Conclusie: Versterking van Natuurlijke Schoonheid en Individualiteit

In onze bespreking van injectables en gezichtsvormen, wil ik benadrukken dat het doel is om de natuurlijke schoonheid te versterken en niet om iemand volledig te transformeren. Elke gezichtsvorm heeft zijn eigen unieke aantrekkelijkheid, en het is mogelijk om deze op subtiele wijze te verbeteren.

Het is cruciaal om te erkennen dat veel mensen een combinatie van verschillende gezichtsvormen hebben. Elk gezicht vereist een op maat gemaakte aanpak, waarbij de unieke kenmerken van elke persoon worden gerespecteerd. De richtlijnen die hier besproken zijn, dienen als algemene leidraad, maar mogen niet als vaste regels worden gezien.

Bij Doctor Contour Clinic geloven we niet in ‘one-size-fits-all’ behandelingen. Schoonheid ligt in diversiteit, en zowel make-up als injectables zijn tools om deze individuele schoonheid te benadrukken. Een persoonlijke aanpak is cruciaal voor het beste resultaat.

Boek een consultatie en/of behandeling bij Doctor Contour Clinic!

Voor wie geïnteresseerd is in een persoonlijke consultatie of behandeling, verwijs ik u naar deze link.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.