De Grote Onthulling van Doctor Contour Clinic: De Transformatie, Resultaten en Inzichten in het Ontwerpproces.

Eindelijk kan ik jullie, met toch wel enige trots, laten zien hoe Doctor Contour Clinic, de nieuwe medisch esthetische kliniek in Antwerpen, België, eruitziet! Zoals ik in mijn vorige post heb laten weten, had ik er uiteindelijk voor gekozen om de toch wel pittige taak van de inrichting en de organisatie ervan op mij te nemen. Na heel veel bloed, zweet en tranen, en ook heel veel momenten waarbij ik dacht ‘Waarom heb ik deze taak nu echt op mezelf genomen?’ tot ‘Waar ben ik aan begonnen?’, ben ik uiteindelijk toch echt wel blij met het eindresultaat!

Veel artsen die aan een project beginnen zoals dit huren een interieurdesigner in, en toen ik met eigen ogen zag hoe uitdagend dit proces was, begreep ik het wel echt helemaal… Toch ben ik uiteindelijk heel tevreden dat ik heb doorgebeten en erin ben geslaagd om Doctor Contour Clinic een plek te maken die volledig de energie, sfeer en esthetiek uitstraalt zoals ik die perfect wil, en niemand anders zou dit hebben kunnen creëren.

Doordat ik zo weinig kennis noch ervaring had met betrekking tot interieur en inrichting, heb ik heel veel op een korte tijd moeten leren om van niets iets te maken. Ik dacht daarom dat het, naast het tonen van het eindresultaat, ook wel leuk zou zijn om iets meer info te geven omtrent waarom ik heb gekozen voor bepaalde elementen in het interieur, aangezien hier toch wel vrij veel denkwerk, planning en overwegingen in zijn genomen. Je kunt de video onderaan bekijken, maar ik heb alles hieronder ook nog eens ‘kort’ samengevat.

De hoofdthema’s en accenten in het interieur

Bloemen

Als je me al een tijdje volgt op mijn persoonlijke Instagram en vooral mijn lentefotoshoots van de afgelopen jaren hebt bekeken, dan zul je hebben opgemerkt dat ik erg veel foto’s maak in bloemenvelden. Denk aan de fotoshoots die ik al heb gedaan in het Hallerbos met de boshyacinten, de tulpenvelden, en de witte en roze lentebloesems.

Ik ben altijd een fan geweest van een esthetiek met bloemen en vind dat bloemen een zachte, vrouwelijke sfeer aan een interieur geven. Bloemen hebben ook een feeërieke uitstraling, en ik wilde dat patiënten, wanneer ze mijn kliniek binnenkomen, toch even kunnen ontspannen door de omgeving. Voor sommige patiënten zijn injecties iets waar ze niet direct naar uitkijken, en ik hoop dat ze door de feeërieke omgeving toch enigszins tot rust kunnen komen.

Tot slot symboliseert een bloem voor mij de unieke en individuele schoonheid. Bloemen komen in vele vormen en maten voor, en ondanks dat ik objectieve en universele maten (zoals bijvoorbeeld de gulden snede) gebruik om mijn patiënten op een natuurlijk uitziende manier er stralender uit te laten zien, zal ik altijd respect hebben voor de unieke en individuele schoonheid en de aspecten die een gezicht uniek maken. Ik wil zeker geen honderden Kylie Jenners en Kardashians creëren (en oh nee, dit is zeker niet mijn visie op esthetiek!), maar mensen op een gebalanceerde en harmonieuze manier stralender doen voelen zonder de unieke kenmerken van het gezicht te verwijderen, want schoonheid kan – ondanks universele wiskundige lijnen en proporties – nog altijd in veel verschillende vormen voorkomen.

Gouden accenten

Sinds de rebranding van mijn blog naar ‘Doctor Contour’ esthetische gids, heb ik voor goud gekozen als mijn logo. Deze lijn heb ik doorgetrokken naar het kliniekgedeelte, en daarom heb ik ervoor gekozen om deze gouden elementen in zoveel mogelijk interieurdetails te integreren. Waarom goud? De kleur goud wordt vaak geassocieerd met luxe, exclusiviteit, en kwaliteit. Daarnaast kan goud ook een gevoel van warmte creëren en het gevoel geven welkom te zijn.

Toen ik begon met het ontwerp voor Doctor Contour Clinic, was het mijn plan om er een esthetische kliniek van te maken met een premium service voor patiënten.

Wat betekent dit?
Als esthetisch arts is het mijn streven om veel tijd te spenderen met patiënten, door middel van een heel uitgebreid consult om de wensen van de patiënten te kunnen inschatten, eventuele bezorgdheden te counteren, voldoende informatie te geven en, last but not least, een grondige analyse van het gezicht (of eventueel andere delen zoals het decolleté, de hals of handen bijvoorbeeld) te maken om een gepersonaliseerde behandeling voor te stellen.

Ik wilde er zeker geen kliniek van maken waar mensen slechts een nummer zijn in een lange lijst van patiënten, waarbij elke patiënt voor maximaal een kwartiertje is ingepland, waar consultaties gehaast moeten gebeuren en waar je zo snel mogelijk weer buiten staat.

Beige tinten met een vleugje roze

Net zoals goud kunnen beige tinten een gevoel van warmte en welkom uitstralen. Daarnaast kunnen beige tinten een rustgevende omgeving creëren met een kalmerend effect, wat essentieel is voor patiënten die mogelijk nerveus zijn voor hun behandeling. Maar wat ik geleerd heb tijdens het kiezen van het type beige, was dat beige altijd met een bepaalde ondertoon komt, die ofwel groenig, geelachtig, oranje-achtig of roze is. Blijkbaar bestond er geen beige dat volledig ‘neutraal’ was. Achteraf gezien weet ik niet waarom het zo lang duurde om de knoop door te hakken, want het rozig beige is en blijft toch het meest ideaal in mijn geval.

Hoewel… Ik twijfelde vooral omdat ik mijn interieur een enigszins zachte, vrouwelijke touch wilde geven, maar toch wilde ik eventuele mannelijke patiënten niet afschrikken en daarom wilde ik het ook weer niet té vrouwelijk maken. Is het interieur te vrouwelijk voor eventuele mannelijke patiënten? Wat denken jullie?

Daarnaast zijn een paar puur lichtroze tinten te merken in een paar kleine details: kussens, een plaid voor de zetel, de bloemen op de ontvangstbalie, en alle medische gereedschappen zoals latexhandschoenen, mondmaskers,… zijn ook in het roze gekozen.
Ach ja, je moet je vrouwelijke aard toch wel blijven volgen.

Het alternatief was om een volledig ‘genderneutraal’ interieur te kiezen om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken, maar ik moest nu eenmaal mijn hypervrouwelijke persoonlijkheid volgen in deze elementen.

Marmer

Een vleugje ‘marmerlook’ kun je terugvinden in de kliniek, aangezien marmer toch altijd een luxueuzere touch geeft aan een interieur.
Dit wordt voornamelijk gedomineerd door de vloer, maar we vinden dit ook terug in bijvoorbeeld het werkblad van de kasten in de behandelkamer of op de ontvangstbalie zelf. Aangezien de vloer zelf al vrij dominant aanwezig is, wilde ik de marmerdetails zeker niet meer maken.

Bespreking van alle verschillende ruimtes/delen

1. Ontvangstruimte/wachtruimte

De ontvangstruimte/wachtzaal was voor mij initieel het moeilijkst om in te richten. Niet alleen was de ontvangstruimte een vrij grote ruimte om in te richten, maar een ontvangstruimte is ook de belangrijkste ruimte als we het hebben over de inrichting. Van een behandelkamer vinden veel mensen het vrij logisch dat deze eerder ‘simpel’ en ‘klinisch’ is ingericht, maar een ontvangstruimte is de eerste kamer waar mensen binnenkomen en dit moet direct een reflectie zijn van het ‘merk’ en moet direct een sfeer geven aan de patiënt waar hij/zij zich goed en op zijn gemak in voelt.
Zoals eerder vermeld, is een bepaald percentage van de patiënten een beetje nerveus voor een consultatie en behandeling, en het is belangrijk dat mensen zich wat rustiger voelen als ze wachten op hun afspraak.

In feite is de ‘Instagram fotospot’ in dezelfde ruimte als de ontvangstruimte en hoort deze in feite bij deze ruimte. Toch zal ik deze pas bespreken in puntje 3.

Ik wilde de ontvangstruimte een beetje een feeërieke sfeer geven, zodat je het gevoel hebt dat je in een andere wereld zit en daardoor alles een beetje kunt vergeten en ontspannen. Het gebruik van bloemendecoratie vond ik hiervoor perfect! Ik heb gekozen voor deze witte lentebloesemachtige bloemen aangezien wit nog een vrij neutrale kleur is die het best matcht met de rozig beige muur.

De ontvangstbalie is gemaakt van eikenhout met een klein gouden detail. Dit is het enige element in mijn interieur dat van hout gemaakt is, maar ik vond het voor een ontvangstbalie wel perfect aangezien hout de omgeving iets warmer en gastvrijer maakt, wat belangrijk is voor een ontvangstruimte.

Macaronkoekjes met het logo van Doctor Contour.

2. Behandel-en consultatiekamer 1

Laten we een kijkje nemen bij de eerste behandelkamer van Doctor Contour Clinic. De kliniek heeft potentieel voor meerdere behandelkamers, maar ik heb ervoor gekozen om te starten met één en bij groei van de kliniek sowieso minstens een tweede behandelkamer in gebruik te nemen. De behandelkamer is op zich niet supergroot, maar veel plaats is er niet nodig om een goed consult te voeren en een behandeling uit te voeren.
Ook hier zie je de lichtroze beige kleur aan de muren terug en één muur is behangen met een subtiel bloemenbehang. Voor de rest zie je dezelfde thema’s terugkomen: gouden accenten, bloemenaccenten, marmerlook op de vloer en aan het werkblad van de kasten.

3. Instagram fotospot

Vanwege mijn achtergrond als content creator voor platformen zoals Instagram (nu al meer dan 6 jaar!), kon een social media spot om foto’s te maken natuurlijk niet ontbreken! Helemaal in de stijl van de kliniek en toch wat feeëriek: een gouden boog met bloemen eromheen en een schommeltje. De schommel kan zeker genoeg gewicht dragen (maximumgewicht 125 kg) en je kunt er lichtjes mee schommelen. Wees zeker niet bang om erop te schommelen en een foto te trekken als je de kliniek bezoekt.

Nu heb ik wel vaak de vraag gekregen van familieleden of andere mensen die de kliniek al bezocht hebben: Waarom zouden mensen nu foto’s maken in een esthetische kliniek? Niemand wil toch tonen dat hij/zij esthetische ingrepen ondergaat?
Hmm… Ik snap dit punt natuurlijk wel en zeker in een land zoals België, waar het ondergaan van medisch esthetische ingrepen nog vrij taboe is en je vaak onterecht wordt veroordeeld als je dit laat doen. Er zijn nog heel veel mensen die het ondergaan van esthetische ingrepen geheim houden voor hun vrienden, familie en zelfs partner, uit schrik voor negatieve reacties, laat staan dat sommige mensen een foto zullen posten in een kliniek.

Nu, toch denk ik dat dit aan het veranderen is bij de jongere generaties, zoals Gen Z (die misschien minder zullen komen voor anti-aging behandelingen maar eerder voor beautifying behandelingen zoals lip fillers, kin fillers, fillers in de jukbeenderen,…), waar deze behandelingen minder taboe worden.

Laten we ook niet vergeten dat niet alle ingrepen die ik aanbied je gezicht ‘veranderen’…
Er is helemaal niets mis met een skinbooster te krijgen voor je huid om je huid in een betere, optimale conditie te brengen… 😉 Dit kan al vanaf je begin twintiger jaren tot en met je zestiger jaren. Jij smeert toch ook gewoon elke dag je dagcrème?

Je bent altijd welkom om samen met een vriendin te komen om een foto te maken of stuur gerust een berichtje op Instagram, zelfs als je niet van plan bent een behandeling te nemen maar wel een foto wilt in de schommel. Wel enkel op afspraak!

4. Gang

De gang… Misschien lijkt het niet enorm interessant om te praten over een doorloopruimte, maar toch vind ik dat alle ruimtes waar patiënten doorheen lopen, aandacht moeten krijgen om goed ingericht te worden met leuke details.

A thing of beauty is a joy forever. – Endymion van John Keats (1818)

Schoonheid brengt altijd vreugde en bij Doctor Contour Clinic streven we ernaar om deze vreugde duurzaam te maken voor iedereen, ongeacht leeftijd. De missie bestaat erin om natuurlijke schoonheid te ondersteunen en te versterken, zodat iedereen zich goed kan voelen.

Zoals in elke dokterspraktijk mogen certificaten van afgeronde opleidingen binnen de esthetische geneeskunde natuurlijk niet ontbreken! Als arts heb ik, Dr. Kim Detollenaere, zoveel mogelijk opleidingen bijgewoond alvorens de opening van mijn eigen kliniek, en op deze muur kun je een aantal van deze certificaten bewonderen.

Als laatste wilde ik nog een extra persoonlijke touch toevoegen: fashion sketches. Als je mij al langer volgt, dan zal je weten dat ik, voordat ik arts wilde worden, altijd zei dat ik modeontwerpster wilde worden, en dan meer specifiek in lange galajurken. Mensen die me al langer volgen op mijn persoonlijke ‘fashion’ Instagram, zullen wel weten dat ik een voorliefde heb voor lange, prachtige galajurken. Ik ben zelf dan ook enorm enthousiast over deze sketches, waarbij lange galajurken stuk voor stuk zijn geïnspireerd op een bloem, of dat er elementen van een bloem in verwerkt zijn, waardoor het perfect geïntegreerd is met het thema van mijn kliniek.

5. WC

Zelfs aan de inrichting van het kleinste kamertje is gedacht! De wc was initieel een erg lege ruimte, zonder zelfs maar een wc-rolhouder… Alle sanitaire voorzieningen en details werden vervangen door exemplaren in de kleur goud om in lijn te zijn met het merk ‘Doctor Contour’.

Op de gouden spiegel is de tekst ‘You’re beautiful’ aangebracht omdat ik wil dat patiënten via kleine elementen in de kliniek het gevoel krijgen dat ze mooi zijn en een positief gevoel overhouden aan hun ervaring.

De poster die boven de wc werd opgehangen, sluit ook volledig aan bij de rest van de kliniek met de beige ondertonen, de moluren en straalt in het algemeen een mix uit van elegantie, klasse, mysterie en vrouwelijkheid.

Oh, en laten we het parfum van Chloé niet vergeten op de wc-rolhouder (misschien een tikkeltje too much voor een wc, maar ik hou ervan!).

Conclusie

Het proces van brainstormen, plannen, organiseren van de hele uitvoering tot het afwerken van de details en decoratie heeft me enkele maanden werk gekost. Het heeft me enorm veel bijgebracht, maar was toch ook wel pittig en zwaar. Ik ben blij dat de basis van Doctor Contour Clinic er staat en dat het hele avontuur nu van start kan gaan! Samengevat kun je het thema van het interieur van de kliniek ‘The Golden Flower’ noemen.

Indien je interesse hebt in een consultatie en/of behandeling, dan kun je deze boeken bij Doctor Contour Clinic voor al jouw medisch esthetische behandelingen via de website van de kliniek.

Houd zeker de socials in de gaten, aangezien er momenteel wordt gewerkt aan een evenement voor de ‘Grand Opening’. Let wel, je kunt reeds een consultatie en behandeling inboeken op dit moment, ook op data voor deze ‘Grand Opening’!


OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.