Wat Zijn Aantrekkelijke Lippen? Wetenschappelijke Visie + Hoe Dit Onnatuurlijke Resultaten Kan Vermijden – DEEL 2

Welkom bij deel 2 van mijn blogserie waarin we de ‘ideale lippen’ bespreken. In het eerste deel heb ik verschillende lippentrends door de decennia heen behandeld om te laten zien dat trends komen en gaan, maar dat we altijd voorzichtig moeten zijn met het klakkeloos overnemen van trends, aangezien niet elke trend bij ons gezicht past.

De wetenschap maakt gebruik van verschillende mathematische lijnen en verhoudingen, alsook de gulden snede om de ideale lippen te bepalen. Deze gebruik ik vaak als esthetisch arts, ook al gebruik ik deze eerder als referentie maar niet als absoluut (!). Ik houd daarnaast rekening met het individuele gezicht van de patiënt, alsook de persoonlijke voorkeuren. Het belangrijkste is dat JIJ gelukkig bent met je lippen, aangezien je er elke dag mee moet rondlopen.

VIDEO:

Als je een consultatie en/of behandeling voor lip fillers wilt boeken, dan kan je dat doen via deze link. Neem ook eens een kijkje op de website van Doctor Contour Clinic!

Opgelet: De volgende tekst en video zijn een beknopt overzicht van wat aantrekkelijke lippen zijn volgens de wetenschap. Er zijn nog veel meer elementen die belangrijk zijn. Gelieve een expert in lip fillers te contacteren voor jouw ideale lippen te creëren!
Deze video en blog post dienen enkel ter informatie, maar kunnen geen gepersonaliseerde consultatie bij een goede arts vervangen.

1. Hoe Kennis van Aantrekkelijke Lippen Onnatuurlijke Resultaten Zoals ‘Vislippen’ en ‘Duck Lips’ Kan Vermijden

Naast volume zijn er verschillende andere cruciale elementen die bijdragen aan de schoonheid van lippen. De vorm, contour, proportie en projectie spelen allemaal een essentiële rol in het creëren van een aantrekkelijke mond.
Misschien ben je bekend met de beruchte ‘vislippen’, waarbij het volume bijna gelijk is verdeeld over het midden en de randen van de lippen, of lippen die in profiel te ver uitsteken, vergelijkbaar met een eend. Dit soort resultaten wijst vaak op lipvergrotingen die niet in lijn zijn met wetenschappelijke inzichten over wat lippen werkelijk mooi maakt.

Bron afbeelding: Cosmedocs.com

2. De Regel van Derden

De Regels van Derden, benadrukt door Leonardo Da Vinci, verdeelt het gezicht in drie gelijke delen voor esthetische harmonie. In het onderste derde deel moet de afstand van de neus tot de lippen één derde zijn, en van de lippen tot de kin twee derden, voor evenwichtige gezichtsverhoudingen.

De rule of thirds verdeelt het gezicht wordt in 3 gelijke delen. Het onderste 1/3de deel wordt nog eens verdeeld in 2 delen (niet getoond op de foto) en dit is belangrijk bij het bepalen van de ideale lippen voor jouw gezicht. Soms kunnen kin fillers nuttig zijn om meer balans te creëeren.

3. Gulden Snede

Als esthetisch arts maak ik altijd gebruik van de gulden snede als referentie voor schoonheid. De gulden snede is ook belangrijk bij het bepalen van de ideale lippen: van de verhouding tussen boven- en onderlippen tot de breedte van de mond tot waar het meeste volume in de lippen moet zitten om de typische ‘vislook’ te vermijden.

4. Proportie tussen Boven- en Onderlippen: Gulden Snede of 1:1 Ratio?

De verhoudingen tussen de boven- en onderlip verschillen per etniciteit en beïnvloeden zo de gezichtsesthetiek.
Bij mensen van Europese afkomst heerst vaak de gulden snede, waarbij de bovenlip iets kleiner is dan de onderlip. Daarentegen geven Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische bevolkingsgroepen meestal de voorkeur aan een 1:1-verhouding, soms met een iets vollere bovenlip.

Recente wereldwijde trends, versterkt door sociale media, tonen een significante voorkeur voor deze balans, afwijkend van de traditionele gulden snede, en onderstrepen het dynamische karakter van schoonheidsnormen.

5. Voorkeuren in Lipvolume Verschillen Naargelang Etniciteit

Daarnaast zien we een opvallend verschil in voorkeur voor lipvolume tussen verschillende etniciteiten.
Aziaten geven de voorkeur aan kleinere lippen vergeleken met mensen van Europese afkomst, terwijl Latijns-Amerikanen grotere lippen prefereren. Afrikanen hebben van nature vollere lippen, zowel van voren bekeken als in profiel, en hebben ook een voorkeur voor vollere lippen.

6. Lippen van Zijkant Gezien

We moeten lippen vanuit meerdere perspectieven bekijken, niet alleen vanuit het vooraanzicht maar ook het zijaanzicht is cruciaal.
Een goede esthetische arts gebruikt de Ricketts-lijn of E-lijn, waarbij een lijn getrokken wordt van de punt van de neus tot aan de kin. De regel is dat de lippen deze lijn niet mogen overschrijden om een natuurlijke uitstraling te behouden en de beruchte ‘duck lips’ te vermijden.

Deze ‘duck lips’ ontstaan vaak wanneer de behandelende arts onvoldoende kennis heeft van esthetische principes zoals de Ricketts-lijn. Hoewel er verschillen zijn tussen etniciteiten, geldt de algemene regel dat de bovenlip de onderlip idealiter met ongeveer 2 mm overlapt.

Daarnaast is het nodig om te kijken of de neus en kin in balans zijn met de lippen. Soms kan het nodig zijn om hier fillers te gebruiken voor een harmonieus resultaat te bekomen.

Conclusie

Na alle lippentrends van de afgelopen decennia te hebben overlopen, samen met dit beknopte overzicht van wat de wetenschap zegt over ideale lippen, wil ik afronden met een conclusie over wat aantrekkelijke lippen nu zijn.
Zijn dit de lippen van Clara Bow in de jaren 20 met de sterk uitgesproken cupido-boog, of de volumineuze lippen van Angelina Jolie, of de lippen van Kylie Jenner?
De ideale lippen zijn vooral de lippen die perfect in harmonie en balans zijn met jouw specifieke gezicht, rekening houdend met je etniciteit, gezichtsvorm en algemene gezichtskenmerken.
De lippen van Kylie Jenner zouden bijvoorbeeld niet passen bij een lang, smal gezicht, en de lippen van Angelina Jolie passen goed bij haar vanwege de vrij sterke kaaklijn van haar, maar zouden dan weer niet passen bij een ander gezicht.

Het is vooral belangrijk om, als je lipfillers overweegt, een goede arts te kiezen die kennis heeft van wat lippen mooi maakt en wat ook mooi zal staan bij jouw gezicht (en niet te vergeten, een arts die opleiding heeft gehad in lippen zodat de procedure vooral ook veilig verloopt!).

Als je een consultatie of behandeling wilt boeken bij mij als arts, dan kan je dit doen via het online boekingsformulier van Doctor Contour Clinic.

Overweegt u om uw lippen te vergroten met behulp van fillers, dan bent u bij Doctor Contour Clinic aan het juiste adres. Wij geloven niet in een ‘one size fits all’-benadering, maar streven naar een persoonlijke aanpak waarbij we rekening houden met uw volledige gezicht en uitstraling om u de mooiste lippen te geven die bij u passen.

Boek nu uw consultatie of behandeling!

Wetenschappelijke bronnen

  1. Heidekrueger PI, Juran S, Szpalski C, Larcher L, Ng R, Broer PN. The current preferred female lip ratio. J Craniomaxillofac Surg. 2017 May;45(5):655-660. doi: 10.1016/j.jcms.2017.01.038. Epub 2017 Feb 12.
  2. Heidekrueger PI, Szpalski C, Weichman K, Juran S, Ng R, Claussen C, Ninkovic M, Broer PN. Lip Attractiveness: A Cross-Cultural Analysis. Aesthet Surg J. 2017 Jul 1;37(7):828-836. doi: 10.1093/asj/sjw168.
  3. Baudouin JY, Tiberghien G. Symmetry, averageness, and feature size in the facial attractiveness of women. Acta Psychol (Amst). 2004 Nov;117(3):313-32. doi: 10.1016/j.actpsy.2004.07.002.
  4. Kar M, Muluk NB, Bafaqeeh SA, Cingi C. Is it possible to define the ideal lips? Acta Otorhinolaryngol Ital. 2018 Feb;38(1):67-72.
  5. Ding, A. (2021). The Ideal Lips: Lessons Learnt from the Literature. Aesthetic Plastic Surgery. doi:10.1007/s00266-021-02190-x


OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.