Ontdek Jouw Verouderingstype: Inzakkers, Zakkers, Rimpelaars en Combinaties

Inzicht in je verouderingstype is essentieel om te begrijpen hoe je gezicht zal veranderen en welke esthetische behandelingen het meest geschikt zijn voor jou. Of je nu te maken krijgt met rimpels, verzakking of volumeafname, de moderne esthetische geneeskunde biedt een breed scala aan zowel niet-chirurgische als chirurgische opties om deze veranderingen aan te pakken. Rond je veertigste wordt vaak duidelijk welk verouderingstype je hebt, maar bepaalde tekenen kunnen al eerder een indicatie geven. Deze blogpost leidt je door de verschillende verouderingstypes en helpt je de beste behandeling voor jouw unieke situatie te vinden.

VIDEO:

Rimpelaars

Rimpelaars zijn gekenmerkt door een opvallende aanwezigheid van rimpels en lijnen in het gezicht, die zelfs zichtbaar blijven wanneer het gezicht ontspannen is. Deze rimpels zijn vaak het meest prominent rond de mond, ogen en het voorhoofd. Het is niet ongebruikelijk dat personen van dit verouderingstype ‘rokerslijntjes’ hebben, zelfs als ze niet roken. Factoren zoals een expressief gezicht, te veel blootstelling aan de zon, roken en dehydratie van de huid kunnen bijdragen aan dit verschijnsel.

Preventie en behandeling:

Om de effecten van dit verouderingstype te minimaliseren, wordt geadviseerd om zonblootstelling te beperken, zomerhoeden en SPF-crème te dragen, niet te roken, en de huid dagelijks goed te hydrateren. Ook het gebruik van spierontspanners kan nuttig zijn voor mensen die onder dit verouderingstype vallen.

Zakkers vs Inzakkers

Wat is het verschil en hoe te herkennen of voorspellen?

Zakkers en inzakkers zijn de twee meestvoorkomende verouderingstypes. Bij ‘zakkers’ verliest de huid haar elasticiteit waardoor deze gaat hangen. ‘Inzakkers’ daarentegen verliezen vet onder de huid, wat leidt tot ingevallen plekken in het gezicht.

Om te bepalen tot welke categorie iemand mogelijk behoort, kun je eerst kijken naar de manier waarop de ouders verouderen, aangezien genetica een belangrijke rol speelt. Daarnaast kan de dikte van de huid en het onderliggende zachte weefsel ook een indicatie geven. Een voller gezicht met veel zacht weefsel wijst meer op een ‘zakker’, terwijl een strakker, goed gedefinieerd gezicht met zichtbare botstructuren duidt op een ‘inzakker’.

Een praktisch voorbeeld hiervan zijn de zussen Bella en Gigi Hadid.

Bella, met haar strak gedefinieerde gezicht en duidelijke botstructuur, zou in de toekomst waarschijnlijk een ‘inzakker’ kunnen worden. Gigi, met een voller gezicht door meer onderliggend zacht weefsel, zou meer naar het type ‘zakker’ neigen. Hoewel ze nog jong zijn, biedt hun huidige gezichtsstructuur al enige voorspelling over hun toekomstige verouderingsproces.

Zakkers

‘Zakkers’ kenmerken zich doordat hun huid en onderliggend zacht weefsel initieel vrij dik zijn, maar door verlies van collageen, elastine, en vetkussentjes gaat de huid met de tijd zakken, vooral naar het onderste deel van het gezicht. Dit leidt tot een meer vierkante gezichtsvorm, ontwikkeling van ‘jowls’ (wangzakken), en verdieping van de nasolabiale plooien. Hierbij verandert het gezicht van een jeugdige V-vorm naar een omgekeerde V, wat vooral bij ‘zakkers’ duidelijk zichtbaar is.
Wanneer de huid steun verliest, wordt deze slapper, vaak omschreven als ‘wegglijden’ van het onderliggende raamwerk.

Behandeling:

Hoewel ‘zakkers’ niet enorm veel volume verliezen, kan het toevoegen van fillers in het bovenste gedeelte van het gezicht helpen met een beetje lifting voor het onderste deel van het gezicht, waar het volume naar beneden zakt. Dit herstelt deels het oorspronkelijk volume.
Draadjeslift, een niet-chirurgische behandeling waarbij oplosbare hechtdraden onder de huid worden aangebracht om de huid te liften en strakker te maken, is ideaal voor ‘zakkers’ die nog niet klaar zijn voor een chirurgische facelift, of deze willen uitstellen. Uiteindelijk zijn ‘zakkers’ vaak ideale kandidaten voor een chirurgische facelift als een meer definitieve oplossing.

Inzakkers

Inzakkers onderscheiden zich van zakkers doordat ze niet zozeer last hebben van een hangende huid, maar meer van volumeverlies binnen het gezicht, wat leidt tot een ingevallen en holle verschijning. Dit type veroudering manifesteert zich voornamelijk in het verliezen van volume in specifieke regio’s zoals de slapen, onder de jukbeenderen, en rond de ogen. Door het volumeverlies lijken andere gezichtskenmerken, zoals de oogkassen, jukbeenderen, en zelfs de neus, prominenter.
Naarmate we ouder worden, kan de neus ook groter lijken, vooral omdat de tip van de neus door zwaartekracht iets naar beneden kantelt, wat extra opvalt door het verlies van gezichtsvolume.

Behandeling:

Voor inzakkers zijn fillers vaak een effectieve behandeling, omdat hiermee verloren volume gericht kan worden hersteld. Dit kan helpen om een meer natuurlijke en jeugdige uitstraling terug te krijgen. In tegenstelling tot zakkers zijn inzakkers over het algemeen geen ideale kandidaten voor chirurgische facelifts, aangezien zo’n ingreep bij hen een onnatuurlijk resultaat kan opleveren. Het gebruik van fillers biedt een minder invasief alternatief dat beter aansluit bij de specifieke behoeften van dit verouderingstype.

Combinatie

Sommige mensen vallen in een combinatie van deze verouderingstypes, waarbij er zowel sprake is van inzakking als van zakking. Een goed voorbeeld hiervan is Cameron Diaz.

Uiterst links heb je een voorbeeld van toen ze in haar twintiger jaren was en in het midden een foto van toen ze 40 was. Als we even naar haar gezicht kijken, dan kunnen we zien dat het rond de ogen begint in te vallen, en zelfs in het lagere deel van het gezicht begint te zakken. En dan uiterst rechts, toen ze ongeveer 50 was, kunnen we visueel zien dat het gebied rond de ogen inzakt. Haar neus ziet er ook groter en prominenter uit. Je kunt ook zien dat ze wat zwaarder begint te worden in het lagere gezicht door wat ophoping van losse huid en vet.

Conclusie

Het begrijpen van je eigen verouderingstype is cruciaal voor het herkennen van hoe je gezicht in de loop der jaren zal veranderen en welke esthetische behandelingen het meest effectief kunnen zijn. Of je nu kenmerken vertoont van ‘rimpelaars’, ‘zakkers’, ‘inzakkers’, of een combinatie van deze types, moderne esthetische geneeskunde biedt uitgebreide mogelijkheden. Bij Doctor Contour Clinic, onder leiding van esthetisch arts Dr. Kim Detollenaere, bieden we gespecialiseerde behandelingen voor elk verouderingstype. Deze behandelingen zijn zowel chirurgisch als niet-chirurgisch en zijn gericht op het vertragen en zelfs verbeteren van het natuurlijke verouderingsproces. Door vroegtijdig de juiste aanpak te kiezen, kun je niet alleen je uiterlijk behouden maar ook je zelfvertrouwen versterken naarmate de jaren verstrijken.

OVER MIJ

Hallo daar! Mijn naam is Kim Detollenaere, esthetisch arts en eigenaar van 'Doctor Contour' esthetische gids & clinic (in Antwerpen, België). Voor meer informatie, kan je een kijkje nemen op de 'Over mij' pagina op deze blog, Instagram, Youtube en mijn andere sociale media kanalen!

Subscribe to our newsletter

Boek Nu voor Deskundige Esthetische Diensten in Antwerpen | Doctor Contour

Ontgrendel je zelfvertrouwen met deskundige esthetische diensten in Antwerpen. Boek nu voor BTX, fillers, biostimulatoren, lipolyse, PRP, and draadjeslift at Doctor Contour.
Scroll naar boven
Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen.